Πόλεμος στην Ουκρανία: Ήρθε η ώρα της σκληρής απόφασης για τον Πούτιν;

Κόσμος


Η αντεπίθεση της Ουκρανίας στη ΒΑ περιοχή του Χαρκόβου και στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ίσως αποτελεί το «τέλος των ψευδαισθήσεων» για τον Ρώσο πρόεδρο –
Το πολιτικό του πρόβλημα. 

Ήρθε, πιθανότατα, η ώρα της σκληρής απόφασης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την λεγόμενη από τη Ρωσία «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, που συμπληρώνει σήμερα 201 ήμερες; Η αντεπίθεση της Ουκρανίας  στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου και στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ίσως αποτελεί το «τέλος των ψευδαισθήσεων» για τον Ρώσο πρόεδρο. 

Στη Ρωσία, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τον Πούτιν να κηρύξει γενική επιστράτευση, αναγνωρίζοντας ότι στην Ουκρανία διεξάγεται πόλεμος, και θεωρώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν τη δυνατότητα να νικήσουν τους Ουκρανούς με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι η λέξη «πόλεμος» που χρησιμοποιείται σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηρίζεται ως «ψευδής», και μάλιστα «δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων». Ως εκ τούτου, εκείνος που χρησιμοποιεί την λέξη «πόλεμος» απειλείται με δικαστική δίωξη.

Η κατάσταση στο μέτωπο

Για προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Χάρκοβο και βαριές απώλειες των ρωσικών δυνάμεων έκαναν εξάλλου λόγο την Τρίτη συγκλίνουσες πληροφορίες από διάφορες πηγές, με τον ουκρανικό στρατό να έχει ανακαταλάβει σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Κίεβο. 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν ρωσικό εξοπλισμό αξίας 673 εκατομμυρίων δολαρίων σε 6 ημέρες, αναφέρει το Forbes Ukraine, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Kyiv Post, μεταξύ άλλων, οι Ρώσοι έχουν χάσει πάνω από 53.000 στρατιώτες από τις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ αυτών και πάνω από 2.170 τανκς. 

Στοιχεία των ρωσικών δυνάμεων που υποχώρησαν από την περιφέρεια του Χαρκόβου την τελευταία εβδομάδα ανήκαν στην 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά Φρουρών που υπάγεται στη Δυτική (Ρωσική) Στρατιωτική Περιφέρεια αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. Η 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά υπέστη βαριές απώλειες στην αρχική φάση της εισβολής και δεν είχε πλήρως ανασυσταθεί πριν την ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο. 

Το πολιτικό πρόβλημα του Πούτιν

Ωστόσο, η κήρυξη γενικής επιστράτευσης θα θεωρηθεί δεινή ήττα για τον υπερήφανο Πούτιν, που μιλάει για «γενική επιχείρηση», ενώ η υποστήριξη της ρωσικής κοινής γνώμης θα εξανεμιστεί στην περίπτωση αυτή, όταν βλέπει τα παιδιά της να φεύγουν για το μέτωπο.

Πρωτοφανής κίνηση

Υπενθυμίζεται ότι Δευτέρα σημειώθηκε κάτι πρωτοφανές στη Ρωσία, καταδεικνύοντας ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχει πολιτικό πρόβλημα για τον Πούτιν που θα εντείνεται όσο διαρκεί ο πόλεμος. Δημοτικοί σύμβουλοι 18 περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να παραιτηθεί. Την έκκληση δημοσίευσε η…Πηγή Skai