Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «χτύπησαν» τους γουναράδες

Οικονομία


Με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι γουναράδες της Καστοριάς έχασαν σχεδόν όλη την πελατεία τους

Για δεκαετίες, το εργαστήριο του Αντώνη Ντίσιου έσφυζε από τον ήχο των ραπτομηχανών που έραβαν γούνινα παλτό για τους πλούσιους Ρώσους αγοραστές του.

Τον Μάρτιο, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία έκλεισαν την επιχείρηση εν μία νυκτί.

  •  Γιατί πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για την τιμή των τροφίμων παρά για της βενζίνης;

Ο Ντίσιος, όπως και εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις γούνας στην παραλίμνια πόλη της Καστοριάς, απαγορεύτηκε να εξάγει στη Ρωσία, την κύρια αγορά για τη βιομηχανία γούνας στην Ελλάδα. Χωρίς εγχώρια αγορά, έστειλε τους 23 εργάτες του στο σπίτι και οι αποθήκες του γέμισαν με εκατοντάδες απούλητα ενδύματα.

Ο κ. Ντίσιος στέκεται στο άδειο κατάστημά του και κρατάει στο χέρι του ένα παλτό αξίας 30.000 ευρώ, η οποία φτιάχτηκε από ένα από τα πιο ακριβά υλικά στον κόσμο, από γούνα ρωσικής ζιμπελίνας. Ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει εξαίρεση στις κυρώσεις για τους γουναράδες.

«Πρέπει να μας απελευθερώσουν. Ή να έρθουν να πάρουν τις γούνες και να τις πουλήσουν οι ίδιοι», λέει χαρακτηριστικά.

Πλήγεται ο κλάδος

Το Reuters κάνει αναφορά στη μακρά παράδοση της Καστοριάς στην γουνοποιία, ενώ στέκεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει ακόμα την εκτροφή γούνας.

Οι γούνες είναι ανάμεσα στα κορυφαία 10 εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας, αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση. Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έφτασαν τα 14 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ το 2017 είχαν ανέλθει σε 55 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι φάρμες μινκ μειώθηκαν σε 92 το 2020 από 131 το 2018.

Σε περιοδεία στην Καστοριά, η αρθρογράφος του πρακτορείου καταγράφει τα κλειστά πλέον καταστήματα, τα οποία είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση χάρη στις εξαγωγές.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι παραγωγοί είχαν επικεντρωθεί σε πλούσιους Ρώσους αγοραστές και τουρίστες, ενώ η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας σημειώνει ότι η προσπάθεια να εισέλθουν σε νέες αγορές – όπως η Νότια Κορέα – είναι δύσκολη.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Απόστολος Τσούκας, επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να…Πηγήin.gr