Πόσο βοηθάει η κατανάλωση νερού στην απώλεια βάρους;

Lifestyle


Εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος, σίγουρα θα ξέρεις ότι η πραγματοποίηση απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής σου, μπορούν να φέρουν τα αποτελέσματα που θέλεις.

Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές; Φυσικά, να περπατάς περισσότερο, να μειώσεις τα επίπεδα άγχους (όσο γίνεται), να κάνεις ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο και να πίνεις περισσότερο νερό.

Μπορεί όμως η αύξηση της πρόσληψης νερού να σε βοηθήσει πραγματικά να πετύχεις τους στόχους σου; Και, αν ναι, πόσο νερό πρέπει να πίνεις για να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση νερού, είτε θέλεις να χάσεις βάρος είτε όχι;

Πριν αναφερθούμε στον πιθανό ρόλο του νερού στην απώλεια βάρους, θα πρέπει να γνωρίζεις τα βασικά οφέλη του να είσαι ενυδατωμένη/ος. Για αρχή, πίνοντας τη συνιστώμενη ποσότητα υγρών κάθε μέρα – είτε είναι κατευθείαν νερό ή υγρά όπως τσάι από βότανα, καφές, smoothies ή σούπες – βοηθά το σώμα σου να λειτουργεί σωστά. Τα υγρά παίζουν ρόλο σε ορισμένες μεταβολικές διεργασίες, όπως η πέψη των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και η διάσπαση των βιταμινών που καταναλώνεις.

Με τη συμβολή των υγρών, διασπώνται σε μια μορφή που μπορούν να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό σου. Επιπλέον, το να παραμείνεις ενυδατωμένη/ος βοηθά το σώμα σου να απομακρύνει τα απόβλητα (μέσω της εφίδρωσης, της ούρησης και της αφόδευσης), ενώ μειώνει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά και μειώνει την ξηρότητα του δέρματος.

Εκτός από την υποστήριξη βασικών σωματικών λειτουργιών, η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι το κλειδί για να διατηρήσεις τα επίπεδα ενέργειας σου υψηλά. Ένα από τα πρώτα σημάδια έστω και μιας [ελαφριάς] αφυδάτωσης είναι η κούραση — να νιώθεις δηλαδή λίγο νωθρή και κουρασμένη.

Μπορεί το νερό να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

Σίγουρα αναρωτιέσαι με ποιον τρόπο το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους και η απάντηση είναι απλή. Το να είσαι καλά ενυδατωμένη/ος, μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής σε έναν βαθμό. Η ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, στρέφεσαι στους πολυαγαπημένους σου επεξεργασμένους υδατάνθρακες (μπισκότα, chips, crackers) και στην ζάχαρη για τόνωση της ενέργειας.

Ο λόγος; Οι υδατάνθρακες αφομοιώνονται γρήγορα, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε περίπου 15 λεπτά και απελευθερώνουν σεροτονίνη που τονώνουν τη διάθεση. Πολλές φορές όμως αυτό, είναι απλά μία αιτία έντονης αφυδάτωσης.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως το να είσαι καλά ενυδατωμένος σε καθημερινή βάση, μπορεί να περιορίσει το άσκοπο snacking(πολλά ενδιάμεσα γεύματα).

Φυσικά, δεν σημαίνει πως αν είσαι καλά ενυδατωμένη, δεν θα αποζητήσεις κάποια στιγμή ένα γλυκό ή τα αγαπημένα σου chips, απλώς μειώνεις κατά πολύ τις πιθανότητες, αν έχεις σύμμαχο σου το νερό.

Το νερό σε κάνει να αισθάνεσαι…Πηγή Skai