Πώς η Τρίπολη «έκαψε» την είδηση της Βεγγάζης

Πολιτική


Οι συναντήσεις όμως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αγκίλα Σάλεχ, αλλά και Λίβυους βουλευτές καταγράφηκαν στην Αθήνα

Το «καλημέρα σας και αντίο» του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη και τα όσα σήμαινε για τις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης ήταν το γεγονός που κυριάρχησε στις αναφορές για το ταξίδι του ΥΠΕΞ, επισκιάζοντας τις συναντήσεις του στην Ανατολική Λιβύη, τόσο με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ.

Ανώτατες διπλωματικές πηγές απαντώντας για τη συνάντηση Δένδια – Χαφτάρ αναφέρθηκαν μεν στην πάγια αντίθεση του στα τουρκολιβυκά μνημόνια και την απαίτηση του να αποχωρήσει το σύνολο των τουρκικών δυνάμεων – επισήμων και μη – από την Λιβύη, σημείωναν ωστόσο και την προειδοποίηση του πως μέχρι τον Ιανουάριο η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές. «Αλλιώς θα υπάρξουν εξελίξεις».

Προειδοποιήσεις Χαφτάρ

Ο Χαφτάρ δήλωνε ξεκάθαρα δε πως ο στρατός της Λιβύης δεν θα επιτρέψει στους «δυτικούς» – την κυβέρνηση της Τρίπολης – και την Τουρκία, ό,τι και αν έχουν συμφωνήσει ούτε καν να πλησιάσουν στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είναι στα ανατολικά.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, το μήνυμα Χαφτάρ θα μπορούσε να είναι και μία προειδοποίηση διχοτόμησης. Κάτι που ενισχύεται από τη εντύπωση που επικρατεί ευρέως ότι η κυβέρνηση Ντμπέιμπα δεν έχει καμία διάθεση να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, άρα και να σηκωθεί από τις καρέκλες της εξουσίας.

Σε αυτή τη γραμμή άλλωστε η Τουρκία δείχνει να πατάει «γκάζι» στις προσπάθειες προσέγγισης της με την Ανατολική Λιβύη, ακόμα και αν προς το παρόν δεν δείχνει να έχει κάποια επιτυχία στη νομιμοποίηση των συμφωνιών που επιδιώκει. Οι συναντήσεις όμως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αγκίλα Σάλεχ, αλλά και Λίβυους βουλευτές καταγράφηκαν στην Αθήνα.

Αναγκαίες επαφές

Και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι δεν πρέπει να επιτρέψει την ύπαρξη κενών.

Όπως παραδέχονται διπλωματικές πηγές οι κινήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «όπλα» της Ελλάδας στην αύξηση της επιρροής της στη χώρα, είναι εξαιρετικά αδύναμες. Αφού η Αθήνα δεν παίζει ούτε με λεφτά στην περιοχή, ούτε με στρατιωτικές δυνάμεις.

Όπως κάνει για παράδειγμα η…Πηγήin.gr