Ραγδαία προσέλκυση επενδύσεων για φάρμακα σε ΗΠΑ και Ασία

Υγεία


Καμπανάκι κινδύνου σημαίνει η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία προς τις χώρες της Ε.Ε. για έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε επενδύσεις, έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας

Πάνω από 8.000 νέες θεραπείες βρίσκονται υπό έρευνα με 804 προϊόντα βιοτεχνολογίας επόμενης γενιάς να αφορούν κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και φάρμακα  τεχνολογίας mRNA. Οι μισές εγκαταστάσεις παραγωγής αυτών των φαρμάκων, βρίσκονται στις ΗΠΑ. Όσο για τις κλινικές μελέτες αυτών των νέων προηγμένων θεραπειών, η Ασία εξελίσσεται γρήγορα στην πιο ανταγωνιστική περιοχή με 255 τέτοιες κλινικές μελέτες το 2021, όταν στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν μόλις 89 την ίδια χρονιά, σημειώνοντας πτώση.

Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν μειωμένη πρόσβαση σε νέα φάρμακα και στην δυνατότητα να συμμετέχουν σε πρωτοποριακές κλινικές μελέτες, καθώς η έρευνα και η ανάπτυξη νέων θεραπειών στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις ΗΠΑ και την Ασία.

Προκειμένου η Ευρώπη να αρχίσει να ανταγωνίζεται πιο αποτελεσματικά, πρέπει να αναγνωρίσει την πολυπλοκότητα αυτών των νέων τεχνολογιών και να διαμορφώσει το κατάλληλο περιβάλλον που απαιτείται για την ανάπτυξή τους. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη έχει υψηλότατες επιδόσεις στην ακαδημαϊκή έρευνα για αυτές τις νέες προηγμένες θεραπείες, καθώς τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έχουν εκπονήσει και δημοσιεύσει 48.000 περισσότερες μελέτες από ό,τι οι ΗΠΑ το διάστημα 2017-2019 και 20.000 περισσότερες από την Κίνα. Παρόλα αυτά όμως, δεν μετασχηματίζει την πραγματοποιούμενη έρευνα σε θεραπείες για τους ασθενείς.

Τα παραπάνω επισημαίνει νέα έκθεση που διενεργήθηκε από το γραφείο Charles River Associates για λογαριασμό της EFPIA, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων. Η έκθεση καταγράφει την μειούμενη ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, με την σταθερή πτώση του μεριδίου της Ευρώπης στις διεθνείς επενδύσεις σε φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, σε κλινικές μελέτες και βιομηχανική παραγωγή. Η κατάσταση είναι οξύτατη για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Προηγμένης Θεραπείας (ATMPs) – μηχανικής ιστών, γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες – που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, αγωγή και θεραπεία σπανίων ασθενειών, μεταξύ των οποίων και κάποιες μορφές καρκίνου, όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα κυριαρχούν.

Η…Πηγήin.gr