Ρωσία: Πόσο έχουν «πληγώσει» οι κυρώσεις τη Μόσχα – Από την ενέργεια και το εμπόριο μέχρι τα μέλη της ρωσικής ελίτ

Οικονομία


Η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έχει να αντιμετωπίσει σειρά κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης. Πόσο την έχουν στριμώξει;

«Πονάνε» οι κυρώσεις τη Ρωσία ή απλώς έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στους ευρωπαϊκούς λαούς; Το συγκεκριμένο ερώτημα γίνεται ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, ενώ οι New York Times αναλύουν πώς οι κυρώσεις έχουν πλήξει μέχρι τώρα τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υπερηφανεύεται ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στη Ρωσία για να την τιμωρήσουν για την εισβολή στην Ουκρανία είναι ιστορικές – τέτοιες σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν επιβληθεί σε ένα έθνος αυτού του μεγέθους.

  •  Πέφτει η τιμή των σιτηρών μετά την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι από τα τέλη Οκτωβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκδώσει περίπου 1.500 νέους και 750 τροποποιημένους καταλόγους κυρώσεων από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο τον Φεβρουάριο. Επίσης, 37 χώρες έχουν προσχωρήσει στον συνασπισμό κυρώσεων, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση κατά 3,4%. Η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η Ρωσία παλεύει με την απότομη πτώση των εισαγωγών και την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων.

Η ρωσική ραχοκοκαλιά παραμένει σχεδόν άθικτη

Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν ήταν τόσο καταστροφικές όσο ήλπιζαν οι δυτικοί αξιωματούχοι. Η ραχοκοκαλιά της ρωσικής οικονομίας – οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου – παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτη. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την έναρξη του πολέμου και η Ρωσία είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει φέτος περισσότερα από τις πωλήσεις πετρελαίου από ό,τι το 2021, παρά τα μποϊκοτάζ των Ηνωμένων Πολιτειών και αρκετών συμμάχων. Η Κίνα και η Ινδία είναι μεταξύ των εθνών που έχουν αυξήσει τις εισαγωγές τους.

Η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να υποφέρει περισσότερο τους επόμενους μήνες, λόγω του μερικού ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο και των ελέγχων των εξαγωγών κρίσιμης…Πηγήin.gr