Σαουδική Αραβία: Πράσινο φως για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μετά την επίσκεψη Μπάιντεν

Οικονομία


Η ενεργειακή ανασφάλεια εν μέσω πολέμου και οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές ήταν ο λόγος που ο πλανητάρχης επέλεξε να ταξιδέψει στην Σαουδική Αραβία.

Τη δέσμευση που επιδίωκε για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία φαίνεται πως διασφάλισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα σαουδαραβικού δικτύου, πετυχαίνοντας έτσι τον κυριότερο, ίσως, στόχο του ταξιδιού του σε ένα διάστημα αυξημένης ενεργειακής ανασφάλειας και αυξημένων πετρελαϊκών τιμών.

Πάντως, από την πλευρά του ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επωφελήθηκε της συγκυρίας για να επισημάνει την ανάγκη στενότερης στρατηγικής σχέσης της Δύσης (και των ΗΠΑ) με το Ριάντ και να στείλει το δικό του μήνυμα αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της πράσινης μετάβασης, ξεκαθαρίζοντας πως οι μη ρεαλιστικές ενεργειακές πολιτικές θα καταλήξουν να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα τον πληθωρισμό διεθνώς.

 Λιβύη: Αίρεται ο αποκλεισμός στους πετρελαϊκούς σταθμούς της ανατολικής Λιβύης

«Ναι» σε αύξηση της παραγωγής

Αν και από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου υπήρχαν αξιωματούχοι που είχαν υποστηρίξει πως ο Τζο Μπάιντεν θα αποφύγει να θέσει ευθέως το ζήτημα των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και του ΟΠΕΚ ευρύτερα, είναι κοινό μυστικό πως αυτό είχε στην κορυφή της ατζέντας του σε ένα διάστημα που οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ψηλά, πιέζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συντηρώντας και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Εξάλλου, σε τεχνικό επίπεδο η Σαουδική Αραβία είναι από τα λίγα, αν όχι το μόνο, μέλος του καρτέλ που έχει πρακτικά τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή της. Και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον πρίγκιπα, σχολίασε πως περιμένει από το Ριάντ να κάνει “παραπάνω βήματα” για την άνοδο της παραγωγής και μάλιστα “μέσα στις επόμενες εβδομάδες”.

 Βρετανία: Αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις κυρώσεις – Οι υπόγειες διαδρομές

Πραγματικά, σύμφωνα με το σαουδαραβικό δίκτυο 24Live, o πρίγκιπας-διάδοχος μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο έδωσε το πράσινο φως για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας κατά περίπου 4 εκατ….Πηγήin.gr