Σελήνιο: Τα 7 οφέλη για τον οργανισμό – Σε ποιές τροφές υπάρχει

Lifestyle


Η αντιοξειδωτική του δράση και η διασφάλιση της καλής λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Ίσως να μην το γνώριζες αλλά υπάρχει ένα ιχνοστοιχείο που το ανοσοποιητικό, ο μεταβολισμός και η καρδιά σου αγαπούν ιδιαίτερα. Δρα κατά του αλλεργικού άσθματος ενώ οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό.

Μάντεψες σωστά;

Σελήνιο: To know us better

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία. Αλλά πρόσεξε, ανήκει στα ιχνοστοιχεία, και ως τέτοιο αρκεί να λαμβάνεται σε μικρές ποσότητες μέσα στην ημέρα για βέλτιστη υγεία.

Ως ιδανική ημερήσια πρόσληψη ορίζονται τα 55 μg. Το ανώτατο όριο θεωρούνται τα 400 μg, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να οδηγηθούν σε γαστρεντερολογικά και νευρολογικά προβλήματα, τριχόπτωση, και σε περιπτώσεις πολύ υψηλής τοξικότητας, σε θάνατο.

Το σελήνιο γίνεται πιο ισχυρό όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε, ενώ δρα συνεργειακά με τη βιταμίνη C για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και κατά συνέπεια πολλών μεταβολικών διεργασιών στο σώμα.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Ο υποθυρεοειδισμός, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η αναιμία, η μυοκαρδιοπάθεια, η ηπατική βλάβη, η κούραση ή η εξάντληση, τα λεπτά και εύθραυστα μαλλιά, είναι όλα συμπτώματα ανεπάρκειας. Μπορεί επίσης να διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μάχεται κατά των βακτηρίων, των ιών, των μυκήτων και γενικότερα των λοιμώξεων. Παράλληλα, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην επούλωση των πληγών.

Το σελήνιο από την πλευρά του, διαθέτει αντιοξειδωτικές ικανότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, στον περιορισμό της φλεγμονής καθώς και στην προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

2. Περιορίζει τις εκδηλώσεις του άσθματος

Το άσθμα σχετίζεται με υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής- γι’ αυτό το λόγο το σελήνιο είναι εξαιρετικό για να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Το άσθμα προκαλείται από μια φλεγμονώδη αντίδραση σε αλλεργιογόνα και άλλους τύπους φλεγμονωδών παραγόντων, προερχόμενων από τη διατροφή και το περιβάλλον.

Το σελήνιο μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό με αποτέλεσμα τη μείωση φλεγμονωδών παραγόντων και αντιδράσεων απέναντι σε αλλεργιογόνους παράγοντες.

3. Έχει αντιοξειδωτική δράση

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις στα τρόφιμα που καταπολεμούν τις ασθένειες, προστατεύουν το DNA και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβή παραπροϊόντα που προέρχονται από υπερβολική φλεγμονή, άγχος, τοξίνες και κακή…Πηγή Skai