Σε Συμπληγάδες η Ευρώπη για το φυσικό αέριο: Πληθαίνουν οι πιέσεις για τον Nord Stream 2

Οικονομία


Η γερμανική οικονομία δοκιμάζεται από την έλλειψη φυσικού αερίου και μαζί της το ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης απέναντι στη Μόσχα – Η Βουλγαρία έτοιμη να επαναδιαπραγματευθεί με την Gazprom

Σε… Συμπληγάδες Πέτρες δείχνει να βαδίζει πλέον η Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή κρίση, ενόψει και των αυξημένων αναγκών του επερχόμενου χειμώνα, οδηγεί σε αδιέξοδο ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις. Ήδη χώρες όπως η Βουλγαρία, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποκύψουν στους όρους που έχει θέσει το Κρεμλίνο και να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση με την Gazprom για την επανατροφοδότηση με φυσικό αέριο της αγοράς, καθώς διαπιστώνουν ότι οι λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο της βιομηχανίας, όσο και των νοικοκυριών.

Το μεγάλο «παιχνίδι πόκερ», ωστόσο, παίζεται στη Γερμανία. Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από το ρωσικό φυσικό αέριο και όλα δείχνουν ότι σε λίγους μήνες, το χειμώνα δηλαδή, δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αν δεν βρεθεί λύση με τη Μόσχα. Όπως αναφέρει η DW, ήδη στη Γερμανία πληθαίνουν σοβαρά οι πιέσεις, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2, καθώς ο Nord Stream 1 βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ή υπολειτουργεί, με συνέπεια να μην καλύπτονται οι ανάγκες.

O αντιπρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι τάχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο υπέρ του ανοίγματος του αγωγού Nord Stream 2 για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Γερμανίας. Ο επίμαχος αγωγός, μολονότι έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία εξαιτίας του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η DW, αποτυπώνοντας το κλίμα που διαμορφώνεται και τις πιέσεις που ασκούνται, πλέον, από πολλές πλευρές.

Χάμπεκ: Υποχώρηση προς τη Μόσχα ένα άνοιγμα του Nord Stream 2

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γερμανού υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος δήλωσε χθες σε συζήτηση με πολίτες στο υπουργείο του, ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ουσιαστικά «υποχώρηση έναντι του Βλάντιμιρ Πούτιν». Μάλιστα τόνισε ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή περιορίζει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, παρόλο που ο αγωγός είναι «πλήρως λειτουργικός». Αν τώρα τεθεί σε λειτουργία και ο Νord Stream 2, εκτιμά ο Χάμπεκ, η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει το «ενεργειακό παιχνίδι», ανοίγοντας μεν τον Nord Stream 2, για να πράξει όμως στη συνέχεια όλα όσα πράττει ήδη με τον Nord Stream 1. 

«Το ενδεχόμενο ανοίγματος του Nord Stream 2 δεν τίθεται καν, η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει ήδη ξεκάθαρη απάντηση επ αυτού» ανέφερε από την πλευρά της η πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας Μανουέλα Σλέσιγκ από τους Σοσιαλδημοκράτες. Σημειωτέον, ότι ο επίμαχος αγωγός διέρχεται από τις ακτές της Βαλτικής στο συγκεκριμένο κρατίδιο. Kαι ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της…Πηγή Skai