Σιτηρά: Σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης – Βουτιά στη ζήτηση

Οικονομία


Η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της εδώ και δεκαετίες

Η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της εδώ και δεκαετίες, καθώς ο πληθωρισμός-ρεκόρ αναγκάζει τους καταναλωτές και τις εταιρείες να το χρησιμοποιούν λιγότερο και να αντικαθιστούν τα σιτηρά με φθηνότερες εναλλακτικές, εν μέσω αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι καταναλωτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη υψηλότερες τιμές σιταριού το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς οι εισαγωγείς, οι οποίοι μέχρι τώρα προμήθευαν φορτία που αγοράστηκαν αρκετούς μήνες νωρίτερα σε φθηνότερες τιμές, μετακυλύουν το κόστος από τότε που οι τιμές εκτινάχθηκαν σε υψηλά δεκαετίας τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης – Το ρύζι θα είναι το επόμενο… σιτάρι;

Η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού το διάστημα Ιουλίου -Δεκεμβρίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 5%-8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λένε οι αναλυτές, οι traders και οι αλευροβιομηχανίες , παρά την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για συρρίκνωση 1%.

Πτώση στη ζήτηση

«Θα υπάρξει πτώση στη ζήτηση σιταριού για ζωοτροφές στην Ευρώπη και την Κίνα. Η ζήτηση σιταριού για ανθρώπινη κατανάλωση έχει επίσης επιβραδυνθεί σε βασικές χώρες εισαγωγής σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Έριν Κόλιερ, οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Οι υψηλές τιμές έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια σε μέρη της Ασίας και της Αφρικής όπου οι χώρες δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες από τη διεθνή αγορά».

Επισιτιστική κρίση

Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ανασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε βασικές χώρες εξαγωγής που οδήγησαν τις τιμές των δημητριακών σε ιστορικά υψηλά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου αναφοράς εκτινάχθηκαν κατά 40% φέτος σε υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο πριν υποχωρήσουν πρόσφατα, αν και οι φυσικές τιμές παραμένουν υψηλές.

Οι αποστολές σιταριού από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κοστίζουν περίπου 400-410 δολάρια ο τόνος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και των ναύλων για παράδοση στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Οι τιμές έχουν μειωθεί από το…Πηγήin.gr