Σκέρτσος: Η κυβέρνηση προχωρά σε επτά τομές – «φίλτρα» για ΕΥΠ και κακόβουλα λογισμικά

Πολιτική


Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Τρίτη στη Βουλή με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

«Οι προτεινόμενες διατάξεις θεραπεύουν παθολογίες και δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν» σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Επικρατείας και προσθέτει:

 Ποιοι «γαλάζιοι» σηκώνουν το βάρος στα δύσκολα των υποκλοπών [ονόματα]

«Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης: ότι αναγνωρίζει κάθε φορά το πρόβλημα και δρά ακαριαία δίνοντας λύσεις με απολύτως θεσμικό τρόπο. Έτσι γίνεται στις Δημοκρατίες, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν ταυτόχρονα την εθνική ασφάλεια και συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα των πολιτών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Όπως σημειώνει στη συνέχεια, «οι προτεινόμενες διατάξεις θεραπεύουν παθολογίες και δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν και καθιερώνουν διαδικασίες που περιορίζουν τη διακριτική ευχέρεια των οργάνων που εμπλέκονταν στην διαδικασία άρσης απορρήτου. Δημιουργούν το πιο σύγχρονο και συνεκτικό πλαίσιο, ιδίως για τα κακόβουλα λογισμικά, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο ρύθμισης και από άλλες χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα αλλά δεν έλαβαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Γιατί η χρήση παράνομων λογισμικών από άγνωστα κέντρα δεν συνιστά ‘ελληνική ιδιαιτερότητα’ όπως θέλει να το παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση» γράφει επίσης.

Οι 6+1 διατάξεις του νέου νομοσχεδίου

Αμέσως μετά, ο υπουργός παραθέτει τις επτά «σημαντικότερες τομές» που εισάγει το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα:

  • Καταρχάς η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θεσπίζει οριζόντια καθολική απαγόρευση της πώλησης, της χρήσης, κατοχής, διανομής και εισαγωγής κακόβουλου λογισμικού. Επιπλέον η χρήση αυτών των λογισμικών ξαναγίνεται κακούργημα – με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια – από πλημμέλημα που την είχε μετατρέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές του 2019.
  • Ως προς τη λειτουργία της ΕΥΠ, συγκροτείται – πρώτη φορά…Πηγήin.gr