Σκυλακάκης: Έχουμε ρεκόρ επενδύσεων και πολλές εξαγωγές

Οικονομία


«Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία»

Ο ένας μετά τον άλλον, οι υπουργοί της Κυβέρνησης αφήνουν «παράθυρα» για επιπλέον μέτρα στήριξης που θα δοθούν με την μορφή επιδοτήσεων και επιδομάτων.

Η άνοδος του πληθωρισμού εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της πολιτικής Πούτιν με το φυσικό αέριο, έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση πολλά από τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, γεγονός που έχει επιβαρύνει κατά πολύ τα νοικοκυριά.

  •  Πέτσας: Κάθε ευρώ που περισσεύει θα γυρίζει στην κοινωνία

 «Πάνω από 4-5 δισ. ευρώ έχασε η οικονομία»

«Παράθυρο» για επιπλέον μέτρα στήριξης, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι», ερωτηθείς για το αν θα δοθούν κι άλλες κρατικές επιδοτήσεις – επιδόματα. Σημείωσε ότι υπάρχει μεν ένας «σκελετός» ωστόσο υπάρχει και μια ρευστότητα, την οποία όπως είπε «καταλαβαίνει και ο κόσμος».

Αναφερθείς στην τιμή του φυσικού αερίου, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Η τιμή του είναι 269 ευρώ, είναι δηλαδή πάνω από 10 – 15 φορές παραπάνω από ότι στην προ κρίσης (του πολέμου στην Ουκρανία) περίοδο».

Πρόσθεσε δε: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν παράγει φυσικό αέριο, το εισάγει εξ ολοκλήρου. Ένα κομμάτι από τη Ρωσία, ένα κομμάτι από τη Ρωσία, ένα κομμάτι με LNG από διάφορες πηγές όπου διατίθεται φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε σε ετήσια βάση πάνω από 10 δισ. ευρώ κόστος. Αυτό το κόστος το χάνει η ελληνική οικονομία. Στον περασμένο χρόνο είναι πάνω από 4-5 δισ. ευρώ αυτό που έχασε η οικονομία. Δεν υπάρχει τρόπος για να υπάρχει ηλεκτρισμός από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς να πληρώσουμε αυτήν την τιμή. Έρχεται το κράτος και καλύπτει ένα κομμάτι του. Δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο».

  •  Eurostat: Στο 11,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Στο 8,9% στην ευρωζώνη

Επίσης, ανέφερε ότι το κράτος: «Βοηθάει πάρα πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λιγότερο τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Από την υψηλή ανάπτυξη της Οικονομίας βρίσκουμε τα χρήματα και δίνουμε. Από το γεγονός ότι υπάρχουν εξαγωγές, τουρισμός και επενδύσεις. Αν αύριο το πρωί έχεις μια πτώση του ρυθμού ανάπτυξης δεν θα υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι για να…Πηγήin.gr