Σολτς για G7: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την οικονομική και πολιτική πίεση προς τη Ρωσία

Οικονομία


Τα συμπεράσματα του G7 παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς

Ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφαστικότητας έναντι της επιθετικότητας της Μόσχας αλλά και μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης των δημοκρατικών αξιών έναντι των απολυταρχικών τάσεων διεθνώς απέστειλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, οικοδεσπότης της συνόδου των G7, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στις βαυαρικές Άλπεις.

  •  «Λέσχη για το κλίμα» και άμεση δράση για την ενεργειακή επάρκεια

Αφού καταδίκασε για άλλη μια φορά τις αιματηρές επιθέσεις του ρωσικού στρατού τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία ανέφερε:

«Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο (…) Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την οικονομική και πολιτική πίεση προς τη Ρωσία (…) Θέλουμε η Ουκρανία να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, την ανεξαρτησία της αλλά και το δημοκρατικό της μέλλον». «Το επόμενο καθήκον μας είναι να φροντίσουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία». Σε ερώτηση ωστόσο της DW κατά τη συνέντευξη τύπου σχετικά με την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας – και με ποια μορφή – στην Ουκρανία, απέφυγε να απαντήσει.

Χρηματοδοτική στήριξη και ένα φιλόδοξο νέο «Σχέδιο Μάρσαλ»

Πέρα από τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών κατέληξαν από το Έλμαου σε περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη της Ουκρανίας και μάλιστα σε πολλά επίπεδα: 28 δισεκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν στον ουκρανικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του πολεμικού δημόσιου χρέους, επιπλέον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα σταλούν με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 5 δισεκατομμύρια περίπου προβλέπονται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας, με ιδιαίτερη έμφαση βέβαια στην επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση εξαιτίας του ρωσικού «μπλόκου» στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Ο καγκελάριος Σολτς επανέλαβε επίσης με φόντο τις βαυαρικές Άλπεις τη γερμανική πρόταση για ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στο πρότυπο του ιστορικού αμερικανικού σχεδίου για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα είναι ένα «κολοσσιαίο έργο» που θα χρειαστεί χρόνια για να υλοποιηθεί,…Πηγήin.gr