Σομαλία: Τουλάχιστον 19 άμαχοι νεκροί σε επίθεση της Σεμπάμπ

Κόσμος


Σύμφωνα με φύλαρχους και τοπικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, μέλη της Σεμπάμπ σταμάτησαν τουλάχιστον 8 αυτοκίνητα που κινούνταν στον οδικό άξονα ο οποίος συνδέει τις πόλεις Μπαλαντουένε και Μαχάς. Τα συγκέντρωσαν, σκότωσαν τους επιβαίνοντες σε αυτά και πυρπόλησαν τα οχήματα στο ύψος του χωριού Αφάρ-Ιρντόντ.

Τουλάχιστον 19 πολίτες σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε ενέδρα τζιχαντιστών της Σεμπάμπ («Νεολαία») στην κεντρική Σομαλία, νέα πολυαίμακτη ενέργεια δύο εβδομάδες μετά τη θεαματική έφοδο μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης που είχε στόχο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα, τη Μογκαντίσου.

Σύμφωνα με φύλαρχους και τοπικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, μέλη της Σεμπάμπ σταμάτησαν τουλάχιστον 8 αυτοκίνητα —μικρά λεωφορεία και φορτηγά— που κινούνταν στον οδικό άξονα ο οποίος συνδέει τις πόλεις Μπαλαντουένε και Μαχάς. Τα συγκέντρωσαν, σκότωσαν τους επιβαίνοντες σε αυτά και πυρπόλησαν τα οχήματα στο ύψος του χωριού Αφάρ-Ιρντόντ.

«Οι τρομοκράτες σφαγίασαν αθώους άμαχους που ταξίδευαν (…) την περασμένη νύχτα. Δεν έχουμε ακόμη ακριβή αριθμό των θυμάτων, πάντως έχουν συγκεντρωθεί 19 πτώματα. Οι δράστες απήγαγαν πολλούς ακόμη ανθρώπους, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη», είπε ο Αμπντουλάχι Χαρέντ, φύλαρχος στην Μπαλαντουένε.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Χιράν, όπου έγινε η επίθεση, μέλη της Σεμπάμπ σταμάτησαν αυτοκίνητα που έφευγαν από τη Μπαλαντουένε και άλλα που κινούνταν προς αυτήν.

«Σφαγίασαν αθώους αμάχους αφού σταμάτησαν τα οχήματα (…). Τα πτώματα ακόμη συγκεντρώνονται, ανάμεσά τους υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. Μπορεί να είναι πάνω από είκοσι», είπε ο Αλί Τζέιτε σε δημοσιογράφους.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του χθες Σάββατο το βράδυ, ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ καταδίκασε τις «δολοφονίες αθώων αμάχων».

«Η κυβέρνηση δεν θα φεισθεί καμιάς προσπάθειας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», διαβεβαίωσε ο αρχηγός το κράτους.

Αντίποινα

Η Σεμπάμπ ανέφερε σε δική της ανακοίνωση ότι έβαλε στο στόχαστρο μαχητές μιας φυλής, που πρόσφατα βοήθησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις να πολεμήσει τους άνδρες της.

Πρόσθεσε ότι μέλη της «σκότωσαν 20 παραστρατιωτικούς» και «ανθρώπους που μετέφεραν υλικό γι’ αυτούς» και ότι κατέστρεψε «οκτώ από τα αυτοκίνητά τους».

Στα τέλη Αυγούστου, οι δυνάμεις ασφαλείας και ντόπιοι παραστρατιωτικοί απέσπασαν από τη Σεμπάμπ αρκετά χωριά στην περιοχή.

Η Σεμπάμπ, οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, διεξάγει από το 2007 ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι πολεμιστές της διώχτηκαν από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου το 2011, αλλά παραμένουν ριζωμένοι…Πηγή Skai