Σπιτικές ταλιατέλες + 1 εύκολη συνταγή για να τις απολαύσουμε

Γαστρονομία


Bonus μια εύκολη συνταγή με ντοματίνια, για να τις απολαύσουμε αμέσως.

Νομίζετε είναι δύσκολο να έχουμε ολόφρεσκα ζυμαρικά από τα δικά μας χέρια; Με τις συμβουλές του Χριστόφορου Πέσκια και μια καλή μηχανή για ζυμαρικά γίνεται παιχνιδάκι. Bonus μια εύκολη συνταγή με ντοματίνια, για να τις απολαύσουμε αμέσως.

  • 20′ προετοιμασία
  • 5′ μαγείρεμα
  • 15′ αναμονή
  • Σύνολο: 40′

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη βασική ζύμη ζυμαρικών

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Για τις ταλιατέλες με ντοματίνια και βασιλικό

  • 500 γρ. σπιτικές ταλιατέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Διαδικασία

Ζύμη για ζυμαρικά

  • Ετοιμάζουμε τα υλικά στον πάγκο εργασίας. Ζυγίζουμε το αλεύρι και βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 10 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσουμε, για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη ανοξείδωτη ή πήλινη λεκάνη ή σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και σπάμε μέσα τα αυγά.
  • Με ένα πιρούνι σπάμε απαλά τους κρόκους. Σιγά-σιγά ενσωματώνουμε τα αυγά, δουλεύοντας από την εξωτερική περίμετρο προς το κέντρο. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Τελειώνουμε φτιάχνοντας μια μπάλα ζύμης.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 20 λεπτά ή έως ότου γίνει μια ζύμη απαλή και ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια. Δουλεύουμε τη ζύμη γυρνώντας τη συχνά επάνω-κάτω, έτσι ώστε να «δουλευτεί» απ’ όλες τις πλευρές.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά σε δροσερό μέρος. Η συγκεκριμένη ζύμη δεν χρειάζεται ψυγείο, γιατί δεν περιέχει βούτυρο. Αν όμως κάνει πολλή ζέστη, είναι προτιμότερο να την αφήσουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή τη βέργα σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, όσο πιο λεπτό μπορούμε. Δεν απογοητευόμαστε αν δεν πετύχουμε με την πρώτη δοκιμή. Απλώς της δίνουμε σχήμα με ένα μαχαίρι.
  • Είναι έτοιμη για να περαστεί στη μηχανή ή να ανοιχτεί στο χέρι (βλέπε μυστικό).
  • Περνάμε τη ζύμη από τη μηχανή. Οι μηχανές ζυμαρικών έχουν συνήθως πέντε «θέσεις», που καθορίζουν το πάχος της ζύμης. Την πρώτη φορά την περνάμε από τη θέση που δίνει το πιο παχύ φύλλο. Αφαιρούμε από τη μηχανή το φύλλο που προέκυψε, το αλευρώνουμε ελαφρώς και το διπλώνουμε μια δεύτερη φορά. Το ξαναπερνάμε με τον πλάστη και το ξαναβάζουμε στη μηχανή στη δεύτερη θέση πάχους. Θα βγει λίγο πιο λεπτό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό πάχος.
  • Ενα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι να «οδηγούμε» το φύλλο καθώς βγαίνει από…



Πηγή Skai