Στάσσης- Economist: Το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ πιο σημαντικό από ποτέ

Οικονομία


Κατά τη συζήτηση του με τον Daniel Franklin, Executive & diplomatic editor του The Economist, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, απάντησε σε ερωτήσεις για την ενεργειακή μετάβαση, την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η εταιρεία για τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 6 Ιουλίου στην 26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Αντιθέσεις, μεταμορφώσεις και επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Κατά τη συζήτηση του με τον Daniel Franklin, Executive & diplomatic editor του The Economist, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ απάντησε σε ερωτήσεις για την ενεργειακή μετάβαση, την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η εταιρεία για τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της. 

Η  ενεργειακή κρίση επιτάχυνε τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ 

Στάσσης

«Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια μετασχηματισμού της ΔΕΗ, εστιάζοντας στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία εξελίσσεται τώρα και θα συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες. Προσπαθήσαμε να επανατοποθετήσουμε τη ΔΕΗ στον δρόμο αυτής της μετάβασης, συνεκτιμώντας πώς θα είναι η αγορά τα επόμενα έτη.

Μιλώ για τη διανομή, για περισσότερες ΑΠΕ, μπαταρίες, ηλεκτροκίνηση. Ένα ολόκληρο ‘οικοσύστημα’ που τα στοιχεία του πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όλες οι αποφάσεις που λάβαμε γι’ αυτόν τον μετασχηματισμό, στηρίχθηκαν στη στρατηγική μας που περιλαμβάνει 3 πυλώνες: απoανθρακοποιήσαμε την παραγωγή της ΔΕΗ με την απομάκρυνση του λιγνίτη και την ενδυνάμωση του ‘πράσινου’ στόλου της – θα προστεθούν 5 GW τα επόμενα 4-5 έτη – ψηφιοποιούμε σε μεγάλο βαθμό το δίκτυο διανομής ώστε να είναι πιο ευέλικτο και να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα σενάρια και παράλληλα, εκσυγχρονίζουμε την εμπορία με κάθε δυνατό τρόπο (rebranding, νέες υπηρεσίες, νέα προϊόντα, έχουμε ήδη 600 σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και στοχεύουμε στην εγκατάσταση 10.000 φορτιστών στα επόμενα 5 χρόνια).

Πρόκειται για αλλαγές που συντελούνται σε μια περίοδο που βιώνουμε τη σοβαρότερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του ’70. Το σχέδιο που είχαμε πριν την ενεργειακή κρίση και το σχέδιο που εκπονούμε τώρα είναι ακριβώς τα ίδια και το αφήγημά μας έχει σήμερα μεγαλύτερη αξία παρά ποτέ. Η  ενεργειακή κρίση είχε ως συνέπεια την επιτάχυνση της εκπόνησης των projects μας. Η ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τις παραδοσιακές πηγές αφορά τόσο το περιβάλλον όσο και το κόστος, αλλά αφορά πλέον και την ενεργειακή ασφάλεια.  

Στάσσης

Επενδύουμε ακόμη περισσότερο στις ΑΠΕ, επενδύουμε ακόμη γρηγορότερα στις μπαταρίες – βοηθούν άλλωστε οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης – και θα επενδύουμε σε οτιδήποτε σχετίζεται με την ευελιξία. Η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια θα αναπτύξει και το υδρογόνο καθώς πρέπει να…Πηγή Skai