Στίγκλιτς: Γιατί οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ανεβάσουν τον πληθωρισμό

Οικονομία


Ο νομπελίστας Οικονομολόγος διαφωνεί με τη στρατηγική της Fed

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve πέρασαν την περασμένη εβδομάδα διαμηνύοντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν προκειμένου να αναχαιτιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ωστόσο, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς έχει διαφορετική άποψη, τονίζοντας ότι η επιθετικές αυξήσεις θα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό.

  •  Η FED επιμένει αντιπληθωριστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει βρει και τη λύση

«Η πραγματική ανησυχία στο μυαλό μου είναι, θα αυξήσουν τα επιτόκια πολύ ψηλά, πολύ γρήγορα, πολύ μακριά;» διερωτήθη ο Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στο CNBC την Παρασκευή στο περιθώριο του Ambrosetti Forum στην Ιταλία.

Οι τρεις λόγοι

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia, συγγραφέας των «The Price of Inequality» και «Globalization and Its Discontents», είπε ότι ενώ χρειαζόταν να γίνει μια προσαρμογή από την πολιτική μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών επιτοκίων που επικρατούσε από το 2008, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους μια επιθετική πορεία της Fed θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η βασική πηγή του πληθωρισμού, σύμφωνα με την ανάλυση του Στίγκλιτς, είναι οι διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς που οδηγούν σε υψηλότερες τιμές στο λάδι και τα τρόφιμα, προκαλώντας ακόμη και έλλειψη γάλακτος για μωρά .

«Η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε περισσότερο πετρέλαιο, χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, περισσότερα τρόφιμα, χαμηλότερες τιμές των τροφίμων; Η απάντηση σαφώς είναι όχι. Στην πραγματικότητα, ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι θα τα κάνει χειρότερα», είπε στο CNBC.

Επενδύσεις

«Γιατί; Διότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κάνουμε επενδύσεις για να ανακουφίσουμε ορισμένα από αυτά τα σημεία συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς που προκαλούν τέτοιο όλεθρο στην οικονομία μας».

Ο δεύτερος λόγος, είπε ο Στίγκλιτς, προκύπτει από το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους για τις μεγάλες εταιρείες αυξάνονται μαζί με το κόστος εισροών τους.

«Όχι μόνο επιβαρύνουν το κόστος, αλλά το μετακυλύουν ακόμη περισσότερο. Υπάρχει μια θεωρία που επισημαίνει ότι όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι εταιρείες … επωφελούνται περισσότερο από την αύξηση των τιμών σήμερα».

«Έτσι, η αύξηση των επιτοκίων σε μη ανταγωνιστικές αγορές…Πηγήin.gr