Σταϊκούρας: Στο 10% τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών από 43,6% το 2019

Οικονομία


«Πρόκειται για ένα μοναδικό ευρωπαϊκό κατόρθωμα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τριετία. Αντίστοιχο παράδειγμα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας

Για μοναδικό ευρωπαϊκό κατόρθωμα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα και τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 τα κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες ανάγονταν στο 10% επί του συνόλου των δανείων και η αξία τους στα 14,8 δισ. ευρώ.

Μοναδικό πανευρωπαϊκό παράδειγμα

«Όταν αναλάβαμε το 2019, τα αντίστοιχα νούμερα στις τράπεζες ήταν 43,6% και 75,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στην εκδήλωση όπου το θέμα της ήταν «ο  λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου- Capital Marketς».

  • Διαβάστε επίσης Τράπεζες: Deals μέσω κόκκινων δανείων και επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ

«Πρόκειται για ένα μοναδικό ευρωπαϊκό κατόρθωμα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τριετία. Αντίστοιχο παράδειγμα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Αντιμέτωποι με τα funds οι δανειολήπτες

Η αισιόδοξη πάντως τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών δεν φαίνεται να τη συμμερίζονται δικηγόροι που ασχολούνται με υποθέσεις δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Αριάδνη Νούκα που περιέγραψε μια τεχνητή και όχι πραγματική μείωση των κόκκινων δανείων μιλώντας στο One TV. Ουσιαστικά οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν απαλλάξει τα χαρτοφυλάκιά τους από μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι έχουν απαλλαγεί και οι δανειολήπτες από το βάρος των δανείων αυτών και την αποπληρωμή τους.

Αντίθετα αυτά τα κόκκινα δάνεια -που δεν εμφανίζονται πλέον στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών- τα διαχειρίζονται funds. Μάλιστα η κα Νούκα εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει εκτόξευση του όγκου των κόκκινων δανείων λόγω της νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς θα αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής των δανείων που καλούνται οι δανειολήπτες να καταβάλουν για την εξυπηρέτησή τους.

Στρατηγική ανάπτυξη της Ελληνικής…Πηγήin.gr