Στη Ρωσία φέρνει τον πόλεμο η απόφαση του Πούτιν για επιστράτευση

Κόσμος


Μέχρι προχθές, οι Ρώσοι πληροφορούνταν για μια «στρατιωτική επιχείρηση» της χώρας τους στην Ουκρανία και το μόνο που προκαλούσε ανησυχία ήταν οι επιπτώσεις των κυρώσεων. Από χθες, κάτι άλλαξε… – Απειλές για χρήση πυρηνικών από τον Μεντβέντεφ

Ίσως για πρώτη φορά χθες οι Ρώσοι πολίτες κατάλαβαν ότι η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία, την ώρα που η ηγεσία της χώρας απειλεί τον πλανήτη με χρήση πυρηνικών.

Μέχρι προχθές, οι Ρώσοι πληροφορούνταν για μια «στρατιωτική επιχείρηση» της χώρας τους στην Ουκρανία και το μόνο που προκαλούσε ανησυχία ήταν οι επιπτώσεις των κυρώσεων.

Από χθες όμως κάτι άλλαξε, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφερε τον πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας, προαναγγέλλοντας μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων, κίνηση που προκάλεσε πανικό στους άνδρες σε μάχιμη ηλικία, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι θα κληθούν να παρουσιαστούν στο μέτωπο.

Πολύ γρήγορα καταγράφηκε έκρηξη στο κλείσιμο εισιτηρίων χωρίς επιστροφή από Ρώσους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη και το Ερεβάν της Αρμενίας, -δύο προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο Ρώσων χωρίς βίζα- είχαν ξεπουλήσει χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Επίσης, ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στην Τυφλίδα δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Χθες το βράδυ το ουκρανικό δίκτυο NEXTA ανήρτησε φωτογραφία που φέρεται να δείχνει νεαρούς Ρώσους να προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα με τη Γεωργία, ενώ το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε και στους δρόμους που οδηγούν στη Φινλανδία. Τα αυτοκίνητα είχαν σχηματίσει ουρά 35 χλμ, σύμφωνα με μαρτυρίες. 

Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Πούτιν η ρωσική αντιπολίτευση και αντιπολεμικές οργανώσεις κάλεσαν τον κόσμο να βγει στους δρόμους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Αλέξέι Ναβάλνι δήλωσε ότι ο Πούτιν «στέλνει περισσότερους Ρώσους στον θάνατο για έναν φαλιρισμένο πόλεμο».

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο εγκληματικός πόλεμος επιδεινώνεται, κλιμακώνεται και ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε αυτόν», δηλώνει ο Αλεξέι Ναβάλνι σε βίντεο από την φυλακή που αναρτήθηκε από τους δικηγόρους του. «Θέλει να βουτήξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο αίμα αυτό», λέει…Πηγή Skai