Στον πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση της πνευμονικής ίνωσης

Υγεία


Εκστρατεία ενημέρωσης για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση ξεκινά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, επισημαίνοντας τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν πλέον, σε συνδυασμό με τη συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων υγειονομικών

Λαχάνιασμα, δύσπνοια, επίμονος ξηρός βήχας; Τα συμπτώματα αυτά είναι αρκετά για να μας κάνουν να τρέξουμε στον πνευμονολόγο, καθώς μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση.

Πρόκειται για μια νόσο που εντάσσεται στις περίπου 500 διάμεσες πνευμονοπάθειες και υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτήν περίπου 80.000-110.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και άλλοι 100.000 στις ΗΠΑ.

Για την αντιμετώπισή της, βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά κλινικών μελετών, ενώ νεότερες θεραπείες αλλάζουν την πορεία της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση (ΙΠΙ) ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με μήνυμα «Η ζωή με την άγνωστη – γνωστή νόσο», με αφορμή τον Σεπτέμβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασθένεια. Η εκστρατεία περιλαμβάνει μικρής διάρκειας βίντεο που θα προβληθούν στα social media της ΕΠΕ, με στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, της Πολιτείας, αλλά και της ιατρικής κοινότητας για την «άγνωστη – γνωστή» αυτή νόσο.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου για τη νόσο, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας πως για τη διάγνωση, αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου απαιτείται η συνεργασία πολλών διαφορετικών επαγγελματιών υγείας.

 Ενημερωτική πλατφόρμα για την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση

Από την πλευρά της Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο πρόεδρος, καθ. Στέλιος Λουκίδης, τόνισε πως «η ΕΠΕ ευαισθητοποιείται για το άγνωστο – γνωστό νόσημα την Πνευμονική Ίνωση. Ένα ιδιαίτερο νόσημα που απαιτεί συνεργασία ειδικοτήτων, που έφερε σημαντικούς προβληματισμούς στη διάρκεια της πανδημίας ως αποτέλεσμα επιπλοκών και Long COVID. Αλλά και ένα νόσημα για το οποίο η Ιατρική επιστήμη πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της για τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι θεραπευτικές επιλογές δεν ήταν στον σωστό δρόμο».

Η νόσος

O Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο…Πηγήin.gr