Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να ακολουθήσει πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

Οικονομία


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί συμμάχους στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Αν γίνουν κι άλλες υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να γίνουν με πιο αργό ρυθμό.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ένας από τους πρωτεργάτες των «περιστεριών» στους κόλπους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, παρότρυνε επίσης τις δημοσιονομικές αρχές και τις αρμόδιες αρχές του ενεργειακού τομέα να κάνουν περισσότερα για να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης – Στουρνάρας: Αισιοδοξώ ότι το τέρας του πληθωρισμού θα έχει ηττηθεί έως το τέλος του 2024

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο POLITICO, αν αφήσουμε την ΕΚΤ μόνη της στη μάχη κατά του πληθωρισμού, υπάρχει κίνδυνος «τα επιτόκια να εκτοξευθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα» και «το κόστος σε όρους προϊόντος να είναι πολύ μεγαλύτερο».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον Οκτώβριο, συνεχίζοντας την πορεία αυστηροποίησης της νομισματικής της πολιτικής με ταχύτητα πρωτοφανή στην ιστορία της. Ο κ. Στουρνάρας όμως, όπως αναφέρει, είχε ταχθεί υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης. «Προσωπικά, θα προτιμούσα μια πιο ήπια πορεία αύξησης των επιτοκίων.»

Τι είπε στην συνεδρίαση της ΕΚΤ

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, όπως λέει ο κ. Στουρνάρας, είχε επιχειρηματολογήσει ότι η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια διαταραχή που προήλθε από την πλευρά της προσφοράς – συγκεκριμένα από τις τιμές της εισαγόμενης ενέργειας – και την οποία η νομισματική πολιτική ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει. Οι δευτερογενείς επιδράσεις στους μισθούς, αλλά και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, παραμένουν επίσης συγκρατημένες, πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η απότομη και πέρα από κάθε πρόβλεψη άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδο-ρεκόρ 10,7% θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δικαιολογεί επιθετική αυστηροποίηση, ταυτόχρονα όμως επισήμανε την πρόσφατη μείωση των τιμών της ενέργειας, η οποία στηρίζει προβλέψεις για χαμηλότερο πληθωρισμό και συνηγορεί υπέρ μιας πιο σταδιακής…Πηγήin.gr