Στουρνάρας: Πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση του πληθωρισμού

Οικονομία


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μίλησε στο Συνέδριο του Economist για τις συνέπειες των κρίσεων και τις προκλήσεις της εποχής μας

Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα με τον πληθωρισμό αφορά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, αλλά εξακολουθούν και βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα διατύπωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης‭, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, ‬καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ.

Αν δεν φτάσουμε στον αναμενόμενο πληθωρισμό, μετά από 12 μήνες, οι πιθανότητες να μπούμε, παγκοσμίως, σε σπιράλ πληθωρισμού, αυξάνονται, επισήμανε στην τοποθέτηση του, ‭υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει και μια θετική επίδραση του πληθωρισμού, στους ‬δείκτες των δημόσιων οικονομικών: «για παράδειγμα, στο τέλος του 2022, ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί από το 1,93 στο 1,70».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της ύφεσης, σημείωσε ότι για τις ΗΠΑ οι πιθανότητες είναι 35% και για την ΕΕ 33%. «Σύμφωνα με ακαδημαϊκή έρευνα που έχω κάνει από τη δεκαετία του ΄80 -και ως τώρα δεν έχει κάνει λάθος στην πρόβλεψή της- αν η καμπύλη αποδόσεων, δηλαδή, η διαφορά αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα σε σύγκριση με τα τριμηνιαία γίνει αρνητική για περισσότερο από ένα τρίμηνο, τότε την επόμενη χρονιά έρχεται ύφεση. Τώρα αυτό δεν φαίνεται», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, τα νοικοκυριά αντιλαμβάνονται τα προβλήματα στην οικονομία και αντιμετωπίζουν ώριμα την κατάσταση, όπως και οι επιχειρήσεις. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που επιβίωσαν της οικονομικής κρίσης. Πολλές επιχειρήσεις μπορούσαν να δανειστούν από τα κρατικά προγράμματα κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά δεν το έκαναν. Τα κόκκινα δάνεια δεν αυξάνονται, προς το παρόν. Ο τουρισμός πάει πολύ καλά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί μία αξιόπιστη πολιτική «και το κάνει, σε αυτήν τη φάση».

Γιάννης Στουρνάρας‭, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Για ένα πολύ απαιτητικό διεθνές περιβάλλον για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έκανε λόγο από το βήμα του συνεδρίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ‭Γιάννης Στουρνάρας‬, σημειώνοντας πως την ώρα που είχαμε καταφέρει να πάρουμε ανάσα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεχθήκαμε το «πλήγμα» από μια σειρά αρνητικών κλυδωνισμών. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη, καθιστώντας αναγκαία την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής.

Ο διοικητής της…Πηγή Skai