Στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ μίλησε ο Θοδωρής Λιβάνιος

Πολιτική


Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ενεργειακό κόστος, στο τέλος ταφής και στις προσλήψεις προσωπικού οχτάμηνης απασχόλησης.

Στην έδρα της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας διεξήχθη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στο οποίο παρέστη και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος.

Στην σύντομη τοποθέτησή του ο Υφυπουργός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αυτοματοποιημένου ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής καταναλώσεων, χρεώσεων και πληρωμών ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι Δήμοι να έχουν πλήρη εικόνα για τους λογαριασμούς ενέργειας στη σχέση τους με τους παρόχους και να μην υπάρχει απώλεια εσόδων της Αυτοδιοίκησης. Ο σχεδιασμός του συστήματος βαίνει προς ολοκλήρωση όπως διαμήνυσε ο Υφυπουργός.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος κάλεσε τους Δήμους να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν έτσι ώστε να επιτύχουν την μετάβαση τους στις «έξυπνες πόλεις». Τέλος, τόνισε, πως οι ΔΕΥΑ θα αναβαθμιστούν τεχνολογικά έτσι ώστε να ψηφιοποιηθούν οι υπηρεσίες τους, να ελέγχεται η ποιότητα των υδάτων και να έχουμε πλήρη χαρτογράφηση των δικτύων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αφού καλωσόρισε τους σύνεδρους τόνισε: «Η αυτοδιοίκηση στάθηκε όρθια παρά τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Επιτρέψτε εν συντομία να θέσω κάποια ζητήματα στο προεδρείο της ΚΕΔΕ.

  • Για το τέλος ταφής δεν μπορεί να τεθεί καν συζήτηση διότι δεν χωράει στους προϋπολογισμούς των Δήμων.
  • Αν από την άνοιξη του 2023 όπως πληροφορούμαστε, δεν θα μπορούμε να προσλάβουμε 8μηνα από τον ΟΑΕΔ θα δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων.
  • Κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί το ζήτημα με τους παρόχους ενέργειας, διότι η διαρκής προσφυγή στη δικαιοσύνη για να μας αποδοθούν τα χρήματα που δικαιούμαστε είναι ατέρμονη».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της ευρείας σύσκεψης μελών του προεδρείου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την…Πηγήin.gr