Στο κυνήγι του νέου «λευκού χρυσού» για την παγκόσμια οικονομία

Οικονομία


Το συγκεκριμένο μέταλλο αποτελεί βασικό συστατικό για την κατασκευή μπαταριών που χρησιμοποιούνται από κινητά μέχρι ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σε σαφάρι για την εκμετάλλευση λιθίου επιδίδονται όλο και περισσότερες χώρες κι εταιρείες, με την πρώτη ύλη να εξελίσσεται στον νέο «χρυσό» της οικονομίας καθώς αποτελεί βασικό συστατικό για την κατασκευή μπαταριών που χρησιμοποιούνται από κινητά μέχρι ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η ζήτηση είναι τέτοια που οι τιμές έχουν εκτοξευτεί από 14.000 δολάρια ο τόνος τον Αύγουστο του 2021 σε περίπου 70.000 δολάρια σήμερα.

Η Ευρώπη στο… κυνήγι του «λευκού χρυσού»

Στη Γαλλία η εταιρείαImerys που ειδικεύεται στα μέταλλα προτίθεται να αναπτύξει σχέδιο για την εξόρυξη λιθίου που θα επιτρέψει να καλυφθεί μεγάλο μέρος των αναγκών του κλάδου κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρώπης. Το σχέδιο που έχει την κωδική ονομασία Πρότζεκτ Εμιλι αφορά τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στη Γαλλία, με στόχο να επιτευχθεί ετήσια παραγωγή 34.000 τόνων λιθίου από το 2028 και μετά. Σύμφωνα με την εταιρεία, μια τέτοια παραγωγή θα ήταν αρκετή για να καλύπτονται οι ανάγκες σε λίθιο περίπου 700.000 οχημάτων ανά έτος.

Ο «λευκός χρυσός» του Πρότζεκτ Εμιλι, όπως αποκαλεί το λίθιο το CNBC και όχι μόνο, έρχεται σε μια στιγμή που όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βάλει εμπρός σχέδια για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Οι τιμές

Την ίδια στιγμή, αλλάζουν πολλά στην αγορά (trading) για το λίθιο, καθώς συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερη προσοχή από μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Μέχρι πρόσφατα οι αγορές και πωλήσεις λιθίου ήταν πολύ πιο δύσκολες. Οπως εξηγεί τοBloomberg, οι τιμές ήταν προκαθορισμένες σε συμβόλαια μακροπρόθεσμης διάρκειας ανάμεσα στους πολύ λίγους παραγωγούς και τους πελάτες τους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μεσάζοντες.

Τώρα η μεγάλη ζήτηση αλλάζει και την πρακτική αυτή. Πολλές συμφωνίες για την προμήθεια λιθίου έχουν πλέον σημαντικά μικρότερη διάρκεια, με τις τιμές να καταγράφουν μεγαλύτερες μεταβολές καθώς είναι συνδεδεμένες με τη λεγόμενη αγοράspot (βραχυπρόθεσμα συμβόλαια), όπως δείχνουν στοιχεία τουBloomberg. Πλέον χρηματιστήρια από το Σικάγο μέχρι τη Σιγκαπούρη αρχίζουν να κάνουν τέτοιες συναλλαγές για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Οι ίδιες πηγές…Πηγήin.gr