Στο σκοτάδι 7 εκατ. σπίτια σε όλη την Ουκρανία από το μπαράζ ρωσικών επιθέσεων

Κόσμος


«Κρίσιμη» η ενεργειακή κατάσταση στη χώρα – Η Ρωσία εκτόξευσε «περίπου» 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της G20 – Ενδείξεις πως Κίνα και Ινδία αρχίζουν να απομακρύνονται από τη Ρωσία
 

Επτά εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα σε ολόκληρη την Ουκρανία σήμερα, μετά το μπαράζ ρωσικών επιθέσεων, πάνω από 100 σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, λίγη ώρα μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη G20 και λίγες μόνο ημέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα. Οι σειρήνες πολέμου ήχησαν νωρίς το μεσημέρι σε ολόκληρη την Ουκρανία στέλνοντας τους πολίτες στα καταφύγια. Από τις ρωσικές επιθέσεις, δύο συγκροτήματα πολυκατοικιών χτυπήθηκαν με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ουκρανία

Μάλιστα από τις μαζικές ρωσικές επιθέσεις προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζει και η Μολδαβία.

«Κρίσιμη» η ενεργειακή κατάσταση στη χώρα

Η ουκρανική προεδρία, χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη» καθώς από τις νέες ρωσικές επιθέσεις προκλήθηκαν και πάλι ζημιές σε τουλάχιστον 15 ενεργειακές εγκαταστάσεις βυθίζοντας το μισό Κίεβο στο σκοτάδι, όπως δήλωσε ο Κίρυλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.  «Οι ηλεκτρολόγοι μας κάνουν τα πάντα για να επανασυνδέσουν το τροφοδοτικό το συντομότερο δυνατό» επισήμανε. 

Στην πόλη Λβιβ, όπου ακούγονταν εκρήξεις ακόμα και αργά το απόγευμα ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι το 80% της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα μετά την επίθεση.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες διεξήγαγαν μια νέα σχεδιασμένη επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε στο Telegram ο Τιμόσενκο. Όπως είπε, η κατάσταση στην πρωτεύουσα Κίεβο, είναι «εξαιρετικά δύσκολη». «Επιβλήθηκαν ωράρια ειδικών έκτακτων διακοπών ρεύματος», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Πολίτες σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας όπως στη Χερσώνα συλλέγουν νερό από τον ποταμό Ντνίπρο φοβούμενοι πως εκτός από διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα υπάρξουν και προβλήματα στην υδροδότηση τις επόμενες ώρες. 

Ουκρανία

Λόγω των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση ακόμα και οι σειρήνες αεροπορικών βομβαρδισμών είναι σε πολλές περιοχές απενεργοποιημένες.

Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου, Ukrenergo, ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στις βόρειες και κεντρικές περιοχές και ότι πραγματοποιούνται έκτακτες διακοπές ρεύματος για «όλες τις κατηγορίες καταναλωτών» σε αυτές τις περιοχές. Ανακοίνωσε επίσης ειδικές διακοπές έκτακτης ανάγκης στο…Πηγή Skai