Στρατηγικό Σχέδιο του ΥΠΕΞ: Άξονες, στόχοι, δράσεις και αξιολόγηση

Πολιτική


«Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός δεν μια απλή καινοτομία γραφειοκρατικής διαχείρισης της πληροφορίας. Είναι ένας τρόπος δημιουργικής σκέψης και συλλογικής εργασίας» επεσήμανε ο Δένδιας

Τη φιλοδοξία να περάσει το υπουργείο Εξωτερικών στον 21ο αιώνα, δήλωσαν πολιτική ηγεσία και υπηρεσιακοί παράγοντες κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του υπουργείο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση. Ενός Στρατηγικού Σχεδίου που θα βάζει στόχους, θα εισάγει τις νέες τεχνολογίες στο υπουργείο και θα ενοποιεί τους τρεις πυλώνες της διπλωματίας προκειμένου να αλληλοεπιδρούν. Ακόμα και σε δύσκολες περιόδους που αυτό χρειάζεται περισσότερο.

Ο Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει από την ανάληψη των καθηκόντων του ακόμα τη φιλοδοξία για ένα νέο οργανισμό του ΥΠΕΞ και ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα αναδείξει τις δυνατότητες του υπουργείου.

«Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός δεν μια απλή καινοτομία γραφειοκρατικής διαχείρισης της πληροφορίας. Είναι ένας τρόπος δημιουργικής σκέψης και συλλογικής εργασίας» επεσήμανε ο Δένδιας στο χαιρετισμό του κάνοντας λόγο για «ένα απολύτως απαραίτητο εργαλείο για την σύγχρονη διπλωματία και το σύγχρονο περιβάλλον για την διπλωματία του δύσκολου 21ου αιώνα».

Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ, μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού εισάγονται τρεις βασικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου.

Οι τρεις πυλώνες της διπλωματίας

Αρχικά μέσω των πέντε στρατηγικών αξόνων, των 39 στρατηγικών στόχων και των χιλιάδων δράσεων, ενοποιούνται και αλληλοεπιδρούν, οι τρεις πυλώνες της διπλωματίας.

1.       Η πολιτική διπλωματία

2.       Η οικονομική διπλωματία, η προώθηση εξαγωγών, και η προσέλκυση επενδύσεων.

3.       Η δημόσια διπλωματία, η οποία, στην περίπτωση της χώρας μας, έχει στοιχεία μοναδικότητας, περιλαμβάνει πολιτισμό και κουλτούρα, περιλαμβάνει την θρησκευτική διπλωματία και τον απόδημο ελληνισμό.

Ευρεία μεταρρύθμιση

Με την υλοποίηση των στόχων να προβλέπει μία ευρεία μεταρρύθμιση του ΥΠΕΞ η οποία θα καλύπτει την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εκπαίδευση και την οικονομική διαχείριση.

Μέσα από τον ορισμό μακροπρόθεσμων στόχων επιτυγχάνουμε, αυτό που νομίζουμε όλοι ότι έλειπε, «να υπάρχει θεσμική συνέχεια…Πηγήin.gr