Στροφή από Μητσοτάκη στο «χαρτί» των μεταρρυθμίσεων

Πολιτική


Όλο το σχέδιο του Μαξίμου

«Έργα που αφορούν όλους τους πολίτες», «νέες πρωτοβουλίες», «φιλόδοξο πρόγραμμα»: οι τρεις  φράσεις, που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του μέσα στην εβδομάδα, δεν δείχνουν μόνο την κυβερνητική προσπάθεια για επείγουσα στροφή στην προγραμματική ατζέντα. Κρύβουν επιπλέον παρασκηνιακές διεργασίες, οι οποίες εξελίσσονται εντατικά στο τρίγωνο Μαξίμου, γραμματείας Συντονισμού και υπουργείων, για τη σύνταξη της 4ης έκδοσης των «μπλε φακέλων».

Πρόκειται για τα σχέδια δράσης κάθε υπουργού ξεχωριστά, αυτά που μέσα στον επόμενο μήνα θα (πρέπει να) έχουν λάβει τελική μορφή για να καθορίσουν ουσιαστικά όλο το εκλογικό 2023. Κοινώς, έρχεται μια… ειδική – η τελευταία – βερσιόν του «μπούσουλα» για υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, η οποία θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ. Ως η «προγραμματική πρότασή μας», όπως επιβεβαιώνουν επιτελείς της κυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί στους πολίτες υπό τη μορφή δράσης «επόμενης τετραετίας».

 

Σε ανοιχτή γραμμή Ηρώδου Αττικού, Βασ.Σοφίας, 19 υπουργικά γραφεία  

Σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης αγωνιά να ρίξει εκ νέου το «χαρτί» των μεταρρυθμίσεων («θα εστιάσουμε ακόμα περισσότερο εκεί», έλεγε προ ημερών μπροστά σε ακροατήριο επενδυτών), την ώρα που τα κομμάτια του παζλ ενώνονται μέσα από ανταλλαγή σημειωμάτων, mails και τηλεφωνημάτων μεταξύ Ηρώδου Αττικού, Βασιλίσσης Σοφίας και 19 υπουργικών γραφείων. Είναι προφανές ότι αυτό που θέλει ο Πρωθυπουργός είναι αμέσως μετά τα Χριστούγεννα να είναι σε θέση να κουμπώνει και δεσμεύσεις «δεύτερης θητείας» δίπλα στον απολογισμό έργου (αυτή την προβολή πεπραγμένων που ήδη κάνουν στην κυβέρνηση). Εξ ου και από το καλοκαίρι έχει ανοίξει η κουβέντα για όσα «έργα, πρωτοβουλίες, μεταρρυθμίσεις» θα έρθουν μπροστά και όσα θα μείνουν για αργότερα.

 

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός

Εκλογικές παράμετροι συνυπολογίζονται αυτή τη φορά με μεγαλύτερη βαρύτητα για την τελική επιλογή των δράσεων 2023 μέσα από μια γενική δεξαμενή με τουλάχιστον 1.900 προτεινόμενα έργα και μεταρρυθμίσεις. Η Υγεία, η Δικαιοσύνη και η Πολιτική Προστασία έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή, για την προεκλογική περίοδο, όταν ξεκινήσει και επίσημα….Πηγήin.gr