Στυλιανίδης: Κοινή ευρωπαϊκή δράση μέσα από την ενίσχυση του rescEU

Κόσμος


Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί της ΕΕ εξέτασαν θέματα ενίσχυσης της πρόληψης, της ετοιμότητας και της άμεσης απόκρισης, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU.

Στην έκτακτη συνάντηση υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την ενίσχυση της απόκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας / rescEU στις δασικές πυρκαγιές, μετείχε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμόδιου Επιτρόπου, Janez Lenarčič, σε συνεργασία με την τρέχουσα τσεχική προεδρία του Συμβουλίου υπουργών, καθώς, όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωση του, οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν φέτος πολλές χώρες της Ευρώπης και οι ολοένα δυσμενέστερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης καθιστούν αναγκαία την άμεση ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής δράσης.

Είναι πλέον σαφές, όπως υπογραμμίστηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί της ΕΕ εξέτασαν θέματα ενίσχυσης της πρόληψης, της ετοιμότητας και της άμεσης απόκρισης, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της χρηματοδότησης για μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εναέριων μέσων του μεταβατικού εναέριου στόλου του rescEU για τα έτη 2023 και 2024, ενώ εξετάστηκαν τρόποι επιτάχυνσης της ανάπτυξης του μόνιμου στόλου του rescEU.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, «στο πλαίσιο της παρέμβασής του, ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε το νέο ‘δόγμα’ που εφάρμοσε με επιτυχία η χώρα μας φέτος το καλοκαίρι, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται ο συνδυασμός στοχευμένων προληπτικών δράσεων (λ.χ. εκτενείς καθαρισμοί καύσιμης ύλης, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων φορέων), με δράσεις ενίσχυσης της ετοιμότητας/προετοιμασίας, όπως ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων δασοπυρόσβεσης, αυξημένες επίγειες περιπολίες και εναέρια επιτήρηση, που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των δράσεων πρόληψης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε την Ευρώπη να προωθήσει αυτόν τον συνδυασμό πρόληψης – ετοιμότητας – άμεσης απόκρισης, μέσα από την ουσιαστική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του rescEU, στηρίζοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των διαθέσιμων εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, «η Ελλάδα στηρίζει την αύξηση της ανάπτυξης των εναέριων…Πηγή Skai