Συνέδριο Economist: Στουρνάρας, Χαρδούβελης, Σεντένο και Ηροδότου‬ για τον πληθωρισμό

Οικονομία


Οι εκτιμήσεις για τον κίνδυνο ύφεσης – Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Στο δυσμενές διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνουν – μεταξύ άλλων – η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέρθηκαν από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας ‬Μάριο Σεντένο και ο διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ‬Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας της Ευρώπης: Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών», ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρας, έκανε λόγο για ένα πολύ απαιτητικό διεθνές περιβάλλον για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής‬, σημειώνοντας πως την ώρα που είχαμε καταφέρει να πάρουμε ανάσα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεχθήκαμε το «πλήγμα» από μια σειρά αρνητικών κλυδωνισμών.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη, καθιστώντας αναγκαία την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής.

Ιστορίες καθημερινής τρέλας και ακρίβειας – Ο πληθωρισμός αλλάζει τα πάντα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι εξετάζεται ένα νέο μέσο για την άμβλυνση των επεισοδίων κατακερματισμού, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ευελιξία στον τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στόχος είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα και για αυτό χρειάζεται βελτίωση της αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ.

Οι κρίσιμοι 12 μήνες

Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα με τον πληθωρισμό αφορά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, αλλά εξακολουθούν και βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα διατύπωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης‭, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, ‬καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Αν δεν φτάσουμε στον αναμενόμενο πληθωρισμό, μετά…Πηγήin.gr