Συντάξεις: Ποια από τις δύο εισφορές αλληλεγγύης καταργείται – Παραδείγματα

Οικονομία


Ποιο το όφελος ανά κλιμάκιο – Πόση επιβάρυνση παραμένει – Παραδείγματα και διευκρινίσεις

Μηνιαίες αυξήσεις από 5 έως 56 ευρώ – μεσοσταθμικά – από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα διαπιστώσουν συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος Δεκεμβρίου με τις πληρωμές των συντάξεων του Ιανουαρίου.

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000ευρώ) θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.

Η κατάργηση θα δώσει αύξηση στις αποδοχές τους πουξεκινούναπό 22 ευρώ και ξεπερνούν τα 676 ευρώτον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα. Επί της ουσίαςθα απαλλαγούν από την εισφοράόσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

Οι δύο εισφορές

Μόνο η μία από τις δύο εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων καταργείται από1-1-2023. Στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων αναγράφονται οι δύο παρακάτω εισφορές:

1. ΕΑΣ (Ν. 3863/10, Ν. 3865/10).

2. Εναντι ειδικής εισφοράς (άρθρο 29 ν. 3986/11).

Η κατάργηση αφορά τη δεύτερη περίπτωση (φορολογική) που είναι και τα λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με την πρώτη (ασφαλιστική). Οι συνταξιούχοι μπορούν να διαπιστώσουν από τα μηνιαία ενημερωτικά τους, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, ποιο θα είναι το ακριβές ποσό που θα περικοπεί.

Οπως σχολιάζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης για τις εισφορές, η μία καταργήθηκε, η άλλη όμως διατηρείται. Αυτή που διατηρείται είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων του άρθρου 11 του ν. 3865/2010, που παρακρατείται από τις συντάξεις του Δημοσίου και δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όλους τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και η οποία καταργείται από το νέο έτος.

Το μέτρο της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αφορά περίπου 500.000 φορολογουμένους. Η εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα έχει ανασταλεί από το 2021.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε την 1η.8.2010 θα καταβάλλεται κανονικά (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας…Πηγήin.gr