ΣΦΕΕ: Στενός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα φαρμάκου για τις ελλείψεις

Υγεία


Στενό «μαρκάρισμα» σε ολόκληρη την αγορά φαρμάκου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

Στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων αποδίδει η φαρμακευτική βιομηχανία τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται τελευταία, κάνοντας φαρμακοποιούς και ασθενείς να ταλαιπωρούνται για την εκτέλεση των συνταγών των ασφαλισμένων.

Παρότι νόμιμη πρακτική, η φαρμακοβιομηχανία είναι σαφώς αντίθετη με τις παράλληλες εξαγωγές που πραγματοποιούνται από τις φαρμακαποθήκες, με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) να ζητά τη δυνατότητα παράλληλων εισαγωγών, προκειμένου να αντισταθμιστεί το πρόβλημα.

Φαρμακοποιοί: Λύση στις ελλείψεις φαρμάκων η υποκατάσταση

Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, ζητά αυστηρότερο έλεγχο στις φαρμακαποθήκες.

Οι παραπάνω προτάσεις περιλαμβάνονται σε επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον πρόεδρο του ΕΟΦ καθ. Δημήτρη Φιλίππου, με την οποία επισημαίνεται ότι το θέμα αφορά ελλείψεις στα φαρμακεία και όχι στα νοσοκομειακά φάρμακα, φωτογραφίζοντας εμμέσως τις παράλληλες εξαγωγές. Με την επιστολή τους, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος Κων. Παναγούλιας και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μιχάλης Χειμώνας, ζητούν συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

«Φρένο» στις επείγουσες εισαγωγές φαρμάκων φέρνει η e-συνταγογράφηση

Στην πρότασή τους προτείνουν σε πρώτη φάση τη δήλωση των ημερήσιων πωλήσεων των φαρμακαποθηκών ανά κωδικό φαρμάκου και ΑΦΜ φαρμακαποθήκης, όπως συμβαίνει ήδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε ο ΕΟΦ να μπορεί να ελέγξει τη διακίνηση των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη.

Παράλληλα, ο ΕΟΦ θα πρέπει να γνωστοποιεί στις φαρμακευτικές, τις εξαγωγές των φαρμάκων τους που πραγματοποιούν οι φαρμακαποθήκες, σε μηνιαία βάση.

Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργηθεί αρχείο ακυρωμένων συνταγών, σε συνεργασία με ΗΔΙΚΑ, το οποίο θα εποπτεύεται.

Η Ευρώπη αναζητά κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγής βασικών φαρμάκων

Λειτουργία φαρμακαποθηκών

Ο έλεγχος θα πρέπει να επεκταθεί και στη λειτουργία των φαρμακαποθηκών, κάτι που έχει…Πηγήin.gr