Σχέδια για τις μισές κλίνες κοροναϊού σε σχέση με πέρυσι

Υγεία


Όλες οι ασθένειες θα συνεχίσουν να καλύπτονται στο ΕΣΥ, παρά την απότομη έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού. Δημιουργούνται νέες κλινικές για covid, ενώ έχει αποφασιστεί να μην σταματήσουν τα χειρουργεία

Σε ισχύ μπαίνουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των νοσοκομείων εξαιτίας της απότομης αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα. Καθημερινά, ανοίγουν νέοι θάλαμοι με κλίνες νοσηλείας για κοροναϊό. Μέχρι να αναπτυχθούν όμως οι νέες κλινικές για covid, αφού ολοένα και περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία κάνουν την εμφάνισή τους και τα ράντζα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών περιφερειών για αυτό το κύμα, ο μέγιστος αριθμός κλινών που θα χρειαστούν στη διάρκεια του καλοκαιριού θα πλησιάσει το 60% της μέγιστης δυναμικότητας που είχε παρατηρηθεί τον Απρίλιο του 2021, οπότε ήταν και το μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας.

Το θετικό όμως τώρα, είναι ότι οι νοσηλείες είναι πιο ήπιες και δεν χρειάζεται να αυξηθούν και οι κλίνες εντατικής θεραπείας. Αντίστοιχα εκτιμάται ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν χειρουργικές αίθουσες, καθώς το σύστημα υγείας θα πρέπει να συνεχίσει να καλύπτει υγειονομικά το σύνολο των παθήσεων των πολιτών και όχι μόνο τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνο Παπανικολάου, τα νοσοκομεία «βουλιάζουν» με το νοσοκομείο Παίδων, το «Γ. Γεννηματάς» και το «Αττικόν» να βρίσκονται στα όριά τους μετά τις εφημερίες των τελευταίων ημερών, με τους ασθενείς να βρίσκονται στα επείγοντα και να περνούν ατελείωτες ώρες σε αναμονή μέχρι να βρεθεί κρεββάτι για τη νοσηλεία τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα αφού έχουν περάσει ήδη πέντε ώρες αναμονής.

Όμως, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν τα χειρουργεία, καθώς υπάρχουν ασθενείς με σειρά παθήσεων που βρίσκονται σε αναμονή καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, με κίνδυνο να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάστασή τους.

Σχέδια με διαβάθμιση

Παράγοντες από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας επισημαίνουν ότι τα νοσοκομεία της χώρας, αυτή τη στιγμή καλύπτουν το σύνολο των περιστατικών και των ασθενειών και δεν δέχονται πλέον μόνο περιστατικά Covid. Βάσει των σχεδίων που έχουν καταρτισθεί, υπάρχει η διαβάθμιση και ανάλογα…Πηγήin.gr