Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα επόμενα βήματα του απρόβλεπτου Ερντογάν

Πολιτική


Το επόμενο θέμα που απασχολεί την Αθήνα, είναι πως θα κινηθεί εφεξής ο τούρκος πρόεδρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και αν θα προχωρήσει σε κάποια ακραία πρόκληση εναντίον της Ελλάδας

Γρίφο αποτελεί η στάση που θα κρατήσει τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τον «λευκό καπνό» για την είσοδο στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας και Σουηδίας.

Το κρίσιμο ερώτημα, είναι πως κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις που υπήρχαν από την πλευρά του τούρκου προέδρου σχετικά με την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε κάποια ανταλλάγματα.

 NATO: Τι στοίχισε το «ναι» του Ερντογάν και οι φόβοι για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι 

Το επόμενο θέμα όμως που απασχολεί την Αθήνα, είναι πως θα κινηθεί εφεξής ο τούρκος πρόεδρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και αν θα προχωρήσει σε κάποια ακραία πρόκληση εναντίον της Ελλάδας.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν αρκετές εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων καθώς και δημοσιεύματα στην γειτονική χώρα, σύμφωνα με τα οποία ο Ερντογάν θα θέσει στη Σύνοδο θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Χθες, εξάλλου, ο Ερντογάν, όσο αφορά τις σχέσεις του με την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έδειξε ότι παραμένει αμετακίνητος τραβώντας ακόμη περισσότερο το σκοινί, καθώς ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Σε συνέντευξη τύπου πριν αναχωρήσει χθες για τη Μαδρίτη επανέλαβε το «Μητσοτάκης γιοκ» σημειώνοντας ότι «δε θα δω τον Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν! Εκείνη η πόρτα έχει κλείσει… Πρέπει πρώτα να συμμαζευτούν», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα χτίστηκαν εννέα αμερικανικές βάσεις. «Εναντίον ποιου; Λένε εναντίον της Ρωσίας. Κολλήσανε με τους S-400», διευκρίνισε.

Σύμφωνα μάλιστα με tweet του δημοσιογράφου της Daily Sabbah, Μεχμέτ Τσελίκ, ο Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν το ταξίδι του στη Μαδρίτη, πρόσθεσε αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά ότι «αν συνέλθουν τότε θα το ξανασκεφτούμε».

Έτοιμη για όλα η Αθήνα

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν μέχρι και τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ – Τουρκίας και το τι θα επιλέξει να πει, αλλά και να μην πει, ο Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση…Πηγήin.gr