Τατάρ: Υπέβαλε προτάσεις για την «αποναρκοθέτηση και την παράνομη μετανάστευση στην Κύπρο»

Πολιτική


Ο ηγέτης της τουρκοκουπριακής πλευράς ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις υποβλήθηκαν στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη μέσω ΟΗΕ. Μιλά για 29 ενδεχόμενες ναρκοθετημένες περιοχές στην Κύπρο 

Ο Ερσίν Τατάρ, κατέθεσε προτάσεις για την αποναρκοθέτηση της Κύπρου την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι οποίες προτάσεις παρουσιάστηκαν στις Αρχές του ΟΗΕ και ταυτόχρονα γνωστοποιήθηκαν στον Νίκο Αναστασιάδη μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Προτάσεις για συνεργασία»

«Την 1η Ιουλίου 2022, εκτός από την πρότασή μας για συνεργασία σε τέσσερις σημαντικούς τομείς, υπέβαλα επίσης μέσω του ΟΗΕ τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας για την αποναρκοθέτηση της νήσου Κύπρου και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι είναι οι «δεύτερες ολοκληρωμένες προτάσεις για συνεργασία».

Διαβάστε επίσης Δένδιας: Η Τουρκία θέλει να αναδημιουργήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία

«Υπάρχουν σήμερα υποψίες για 29 (ενδεχόμενες) ναρκοθετημένες περιοχές στο νησί της Κύπρου, οι οποίες περιλαμβάνονται και στις εκθέσεις του ΟΗΕ. Όπως θα θυμόμαστε, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, το 2014, το 2015 και το 2018 καταθέσαμε προτάσεις για αυτόν τον στόχο (της αφαίρεσης των ναρκών). Στην πρώτη μας πρόταση συνεργασίας, την οποία καταθέσαμε σήμερα και η οποία προετοιμάστηκε με τις εντατικές προσπάθειες των αρμόδιων οργάνων μας, μεταφέραμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να καθαρίσουμε ολόκληρο το νησί από τις νάρκες, ξεκινώντας από τη νεκρή ζώνη όπου υπάρχουν τρεις ναρκοθετημένες περιοχές υπό τον έλεγχο της ελληνοκυπριακής πλευράς και μία υπό τον δικό μας έλεγχο στη νεκρή ζώνη»» αναφέρει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Αναλογικότητα μηχανισμού

Προσθέτει δε ότι «κατέστησα σαφές στον Ελληνοκύπριο ηγέτη (σ.σ. εννοεί τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας) ότι το προσωπικό μας, το οποίο έχουμε εξουσιοδοτήσει να εργαστεί ταυτόχρονα και στη βάση της αναλογικότητας μέσω ενός μηχανισμού που θα δημιουργηθεί υπό την αιγίδα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, στη βάση της ισότητας και με τη συμμετοχή ίσου αριθμού εξουσιοδοτημένου προσωπικού, είναι έτοιμο. Ζήτησα επίσης την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να παρακαμφθεί η…Πηγήin.gr