Τα μέτρα στήριξης δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση – Ο κίνδυνος για την Ευρώπη

Οικονομία


Όπως παρατηρεί το Bloomberg, η αντίδραση στην ενεργειακή κρίση είναι ενδεικτική του ασταθούς πολιτικού τοπίου της Ευρώπης, με πολλούς ηγέτες να μην έχουν τη στήριξη για σκληρές αποφάσεις

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει το ποσό των 280 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης προκειμένου να απαλύνουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό μπροστά στην έκταση της κρίσης.

Με τη Ρωσία να μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και εν μέσω διακοπών στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευθεί σε περισσότερο από 10 φορές τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας για την εποχή αυτή.

 Φυσικό αέριο – Νέα άνοδος στις τιμές – Η αγορά προβλέπει δύσκολο χειμώνα

Οι πιέσεις εντείνονται, καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται να κλείσει τον βασικό αγωγό Nord Stream την επόμενη Τετάρτη για συντήρηση, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες, κίνηση που θα απειλούσε τις προσπάθειες εξασφάλισης επαρκών αποθεμάτων για τον χειμώνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες κυρίως στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας -μια προσέγγιση που μπορεί όχι μόνο να υπονομευτεί από την άνοδο των τιμών αλλά κινδυνεύει και να επιδεινώσει την κρίση.

Προγράμματα όπως η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στη Γερμανία και η επιδότηση της θέρμανσης στην Πολωνία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ή περιορισμούς που σχετίζονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα, είναι πιο πιθανό να δώσουν ώθηση στη ζήτηση, αντί να τη μειώσουν.

«Είναι σαν να σβήνουν τη φωτιά με βενζίνη» ισχυρίζεται στο Bloomberg η Joanna Mackowiak-Pandera, πρόεδρος του think tank Forum Energii. «Δεν έχουμε δει ακόμα τον πάτο της κρίσης».

Υπό απειλή οι πόροι της Ευρώπης

Η -μέχρι στιγμής- πολιτική απάντηση κινδυνεύει να «κάψει» γρήγορα τους οικονομικούς πόρους της Ευρώπης και να εντείνει την έκρηξη του πληθωρισμού, καθώς οι οικονομίες επιβραδύνουν. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για περισσότερα μέτρα στήριξης αργότερα, με τις τιμές να αναμένεται να παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Μόνο στο Ηνωμένο…Πηγήin.gr