Τουρισμός: Οι τουρίστες επέστρεψαν, αλλά οι εργαζόμενοι λείπουν, γράφει το Politico

Οικονομία


Μετά τα δύσκολα χρόνια του κοροναϊού, οι τουρίστες επιστρέφουν, αλλά οι θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία και τα μπαρ δεν καλύπτονται.

Αναλυτικό αφιέρωμα για την έλλειψη εποχικών εργαζομένων στον τομέα του ελληνικού τουρισμού δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό Politico.

Η Ελλάδα πασχίζει να βρει αρκετούς ανθρώπους για να εργαστούν στη ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της – και ζήτησε ακόμη και από Ουκρανούς πρόσφυγες να βοηθήσουν, όπως σημειώνει.

Ο κοροναϊός σήμανε δύο σε μεγάλο βαθμό χαμένες σεζόν για τον τουριστικό τομέα, αλλά φέτος οι κρατήσεις εκτοξεύονται στα ύψη – οι αρμόδιοι ελπίζουν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους αριθμούς του 2019, όταν η χώρα έβγαλε πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στους παραθεριστές.

«Το 2019 ήταν ανέφελο, μια χρονιά χωρίς προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. «Φέτος έχουμε ακόμη μια πανδημία, έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης μετά από 80 χρόνια, μια ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό, υψηλές τιμές ως αποτέλεσμα του πολέμου… Αλλά μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα είναι μια δυνατή σεζόν».

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής οικονομικής παραγωγής της και παρέχει απασχόληση για περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού. Όμως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, μπαρ και εστιατορίων δυσκολεύονται να προσλάβουν αρκετούς εργαζόμενους για να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.

Κικίλιας: «Αυξημένη κατά 3,2% η τουριστική κίνηση σε σχέση με τον Μάιο του 2019»

Πάνω από 50.000 θέσεις κενές

Από τις 250.000 θέσεις εργασίας που απαιτούνται στα ελληνικά ξενοδοχεία, περισσότερες από 50.000 παραμένουν κενές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, 36,8% τον Απρίλιο, και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό συνολικής ανεργίας, 12,7% (μετά την Ισπανία), σύμφωνα με τη Eurostat.

«Το πρόβλημα ήταν ήδη εμφανές το 2019, όταν είχαμε αριθμό – ρεκόρ αφίξεων, αλλά φέτος έχει επιδεινωθεί κατά πολύ», δήλωσε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Χαλκιδική.

Δύο…Πηγήin.gr