Τουρισμός: Τι φέρνει το ιστορικό ρεκόρ εσόδων

Οικονομία


Η ταξιδιωτική δαπάνη «κλειδί» για την εκτόξευση των τουριστικών εσόδων – Πληρότητες μεγαλύτερες και από το 2019

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για την επίτευξη στο τέλος του χρόνου ενός νέου ιστορικού ρεκόρ στον τομέα των τουριστικών εσόδων, όπως διαπιστώνουν παράγοντες του τουρισμού. Με τις πληρότητες των ξενοδοχείων για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να κινούνται σε προ πανδημίας επίπεδα και τη μέση ταξιδιωτική δαπάνη να έχει αυξηθεί σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2019, ενισχύονται οι εκτιμήσεις για υπέρβαση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος έως και 10% σε σχέση με το 2019 (18,2 δισ. ευρώ).

Οι πλέον αισιόδοξοι του κλάδου μιλούν για ένα νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2022, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, κάνει λόγο για έσοδα της τάξης ακόμα και των 20 δισ. ευρώ!

  •   Η ιστορική διαμάχη Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο φουντώνει για το τουριστικό μάρκετινγκ

Ηδη, η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την Παγκόσμια Τουριστική Αγορά (World Travel Market), η Μύκονος και η Ρόδος καταγράφουν αύξηση 29% σε σχέση με το 2019, τα Χανιά 26%, το Ηράκλειο 23%, η Σαντορίνη 20% και η Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική 19%, ενώ πολύ ψηλά είναι και η Αθήνα στον αστικό τουρισμό (3η θέση).

Οπως επιβεβαιώνουν παράγοντες του τουρισμού, το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ξεκίνησε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η άνοδος των εισπράξεων κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, που μαζί με τον Σεπτέμβριο εισφέρουν κάθε χρόνο το 60% των ετήσιων τουριστικών εισπράξεων.

Αντίστοιχα, κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς πραγματοποιείται ο τζίρος που αντιστοιχεί μόλις στο 5% του έτους, στο δεύτερο τρίμηνο πραγματοποιείται το 25% του ετήσιου τζίρου, στο τρίτο τρίμηνο το 60% και στο τέταρτο τρίμηνο το 10%.

Τα 5άστερα ξενοδοχεία

Κύριο «όχημα» για την ενίσχυση των φετινών τουριστικών εισπράξεων αναμένεται να αποτελέσουν τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε δημοφιλείς προορισμούς, τα οποία είναι τα πρώτα που καταγράφουν νέα υψηλά ποσοστά αύξησης εσόδων. Ηδη, οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2021, ενώ…Πηγήin.gr