Τουρκικά ΜΜΕ: Αν ο Μπάιντεν θέλει να δώσει F-16 στην Τουρκία μπορεί

Πολιτική


Πηγές στην Άγκυρα πιστεύουν ότι εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τηρήσει ειλικρινά τις προαναφερθείσες θέσεις του, θα βρει τρόπους να παρακάμψει αυτή τη διαδικασία

Ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας κρατάνε τα ΜΜΕ της γείτονος το αίτημα της Άγκυρας για απόκτηση νέων F-16 και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων που διαθέτει.

Το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα και στη σκιά του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, που έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά των Rafale, ενώ επιδιώκει να μπει και στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο έχει αποβληθεί η Τουρκία λόγω κυρώσεων που συνδέονται με την απόκτηση των S-400.

 Η Αθήνα αλλάζει δόγμα στην εξωτερική πολιτική

Χουριέτ: Αν ο Μπάιντεν θέλει μπορεί

Η φιλοκυβερνητική Hürriyet σε άρθρο της το Σάββατο ανέφερε ότι ο Μεχμέτ Γεγκίν, ερευνητής στο think tank SWP με έδρα τη Γερμανία, δήλωσε πως «εάν ο Biden θέλει πραγματικά να πραγματοποιήσει την πώληση, όπως έχει πει στο παρελθόν, θα προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο. Αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό πωλήσεων και σημαίνει σοβαρό εισόδημα και θέσεις εργασίας για την αμυντική βιομηχανία σε ένα περιβάλλον όπου η οικονομία επιβραδύνεται στις ΗΠΑ».

Αν δεν δώσουν F-16 θα αγοράσουμε από αλλού

Ο ίδιος σημειώνει ότι «η Ουάσιγκτον γνώριζε ότι όταν πούλησε μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Ελλάδα, η Άγκυρα θα έπρεπε να καλύψει την αδυναμία στην αεράμυνα της. Αν δεν πουλήσουν τα F-16, η Άγκυρα ίσως χρειαστεί να αγοράσει αεροπλάνα από τη Βρετανία , τη Γαλλία και ίσως, το χειρότερο για τις ΗΠΑ, από τη Ρωσία. Όλα αυτά είναι υπέρ της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση».

Την ίδια στιγμή ο Ισμαήλ Χακκί Πεκίν, πρώην Αρχηγός Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, δήλωσε στη Χουριέτ σχετικά με την αποδοχή των όρων της τροπολογίας πως  «αυτό  θα ήταν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Δεν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε εάν η Ελλάδα παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας; Αυτές είναι πολύ βαριές διατάξεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν χρειάζεται να αγοράσουμε F-16, μπορούν να αγοραστούν άλλα όπλα».

Μιλλιέτ: Χαλαροί οι τούρκοι αξιωματουχοι για την τροπολογία των F-16

Σε ανάλυση της Μιλλιέτ την Κυριακή σημειώνεται αναφορικά με την αμερικανική τροπολογία ότι «εκ πρώτης όψεως, το νομοσχέδιο φαίνεται να προκαλεί μεγάλο πρόβλημα, αλλά οι…Πηγήin.gr