Τουρκικό ΥΠΕΞ προς Ελλάδα: «Τερματίστε τις πιέσεις στην τουρκική μειονότητα Θράκης»

Πολιτική


Για «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη κάνει λόγο, προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την Τουρκία, η οποία σε νέα της ανακοίνωση κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη.

Με προκλητική ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητάει από την Ελλάδα να «σεβαστεί το δικαίωμα εκλογής θρησκευτικών ηγετών» από τη μειονότητα.

  • Αθήνα σε Άγκυρα: Υποκριτική στάση για το θέμα των Μουφτήδων

Οι εκλογές – παρωδία, δια ανάτασης των χειρών- για την ανάδειξη του νέου ψευδομουφτή Ξάνθης, θα διεξαχθούν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στα τεμένη της Ξάνθης, σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής «Τουρκικής» Μειονότητας Δυτικής Θράκης» που ελέγχεται πλήρως από την Άγκυρα.

Όπως έγινε γνωστό, υποψήφιοι διάδοχοι του εκλιπόντα ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ είναι ο Μουσταφά Τράμπα από τον Εχίνο και ο Μουσταφά Κάμο από την πόλη της Ξάνθης. Ο Τράμπα φαίνεται πως έχει την υποστήριξη του τουρκικού Προξενείου και των τουρκοφρόνων της μειονότητας, αφού είναι απόλυτα ταυτισμένος με τις επιδιώξεις και τους στόχους της Άγκυρας, για την ευαίσθητη περιοχή.

Έχοντας ως δεδομένο την πάγια εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς και την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που χτυπάει «κόκκινο», η εκλογή Τράμπα θα εκφράζει απόλυτα το τουρκικό αφήγημα για την Θράκη.

«Προσδοκούμε από την Ελλάδα να επιδείξει σεβασμό στο δικαίωμα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης για εκλογή θρησκευτικών ηγετών, κάτι που είναι εγγυημένο από διεθνείς συνθήκες με πρώτη τη συνθήκη της Λωζάνης, όπως και να τερματίσει τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτό το πλαίσιο» αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με ευθείς αιχμές στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την εκλογή μουφτήδων, με τη συγκρότηση διευρυμένου εκλεκτορικού σώματος, αποτελούμενου από 33 μουσουλμάνους ιερωμένους. Η Τουρκία εξέφρασε τη δυσφορία της για την απόφαση αυτή.

Η εκλογή νέου…Πηγήin.gr