Το μυστικό της επιτυχίας ήταν τα… μικρολαχανικά

Οικονομία


Το πρώτο βραβείο στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Nεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης κατέκτησαν τα παιδιά του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου του Κιλκίς χάρη στη startup τους Microgreens-Magicgreens

Μπορεί η καλύτερη startup στην Ευρώπη να είναι ελληνική και να αποτελεί ιδέα μιας μαθητικής ομάδας; Φυσικά μπορεί. Η Microgreens-Magicgreens από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Nεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, το GEN-E2022 του JA Europe.

Τα μικρολαχανικά είναι το μυστικό της επιτυχίας της μαθητικής – εικονικής επιχείρησης. Ολα ξεκίνησαν όταν τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε, το σχολείο των παιδιών μετατράπηκε σε Πειραματικό. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η εκπαιδευτικός Ελένη Σιδηροπούλου, μαζί με το λύκειο δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσουν όμιλο δημιουργικότητας και καινοτομίας με το όνομα Microgreens-Magicgreens. «Ψάχναμε να βρούμε με τι θα ασχοληθούμε στον όμιλο. Η αρχική ιδέα της υγιεινής διατροφής ήρθε να συμπληρωθεί από μια τάση της εποχής, τα μικρολαχανικά», σημειώνει η ίδια.

  •  Η Ελληνική startup που τρελαίνει τον πλανήτη

Τα microgreens ή αλλιώς μικρολαχανικά είναι λαχανικά και βότανα η συγκομιδή των οποίων γίνεται νωρίτερα, μεταξύ του σταδίου της βλάστησης και πριν από την ανάπτυξη των πρώτων φύλλων, και ως εκ τούτου είναι γεμάτα γεύση, βιταμίνες και φρεσκάδα. Βρίσκονται ανάμεσα στα φύτρα και στα baby λαχανικά. Ο μέσος χρόνος καλλιέργειας, δε, για τα περισσότερα από αυτά είναι 10-14 ημέρες από τη σπορά έως τη συγκομιδή.

Οταν το σχολείο παραχώρησε στην ομάδα των 30 μαθητών (20 μαθητές Γυμνασίου, εννέα μαθητές Γενικού Λυκείου και μία μαθήτρια ΕΠΑΛ) κάποιες αίθουσες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνταν, τότε η αρχική ιδέα εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο. «Κι αυτό γιατί οι αίθουσες αυτές ήταν γεμάτες με παλιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οπότε, κατά τη διάρκεια της… μετακόμισης των συγκεκριμένων υπολογιστών, κάποιος από τους μαθητές πρότεινε να αξιοποιηθούν τα παλιά αυτά μηχανήματα, υιοθετώντας πρακτικές κυκλικής οικονομίας».

Ετσι, η Microgreens-Magicgreens ασχολήθηκε με την κατασκευή ενός θαλάμου καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής για ιδιοκατανάλωση, αλλά και όπου αλλού απαιτείται. Το kit,…Πηγήin.gr