Το να μετανιώνεις γι’ αυτά που δεν έκανες είναι τελικά πιο αρνητικό

Lifestyle


Το να μετανιώνεις γενικά δεν είναι κακό, αλλά το να μετανιώνεις συνέχεια είναι.

Οι πράξεις σου είναι αποτέλεσμα των επιλογών σου. Και οι επιλογές σου είναι αποτέλεσμα των σκέψεων και της κρίσης σου.

Κάθε φορά, που καλείσαι να πάρεις μια απόφαση για το πώς θα πράξεις, είναι μια απόφαση που “παράγεται” σε μια συγκεκριμένη στιγμή, με συγκεκριμένα δεδομένα και συγκεκριμένη διάθεση. Κάθε στιγμή είναι μοναδική και γι’ αυτό κάθε απόφαση είναι και αυτή μοναδική.

Ωστόσο, οι πράξεις σου έχουν και συνέπειες. Μπορεί να είναι αρνητικές ή θετικές, μπορεί να είναι καλές για σένα και κακές για κάποιον άλλο. Πάντως, αυτά τα δύο πάνε μαζί, σφιχτά αγκαλιασμένα.

Δεν μπορείς να επιλέξεις το ένα και να αποφύγεις το άλλο. Γιατί οι συνέπειες είναι το αποτέλεσμα των πράξεων και των επιλογών σου.

Τι γίνεται όταν οι συνέπειες είναι αρνητικές;

Και φυσικά πάντα, μα πάντα οι συνέπειες της δράσης σου, δεν εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από εσένα. Υπάρχουν πάντα παράγοντες, που μπορούν να σε βγάλουν από τον δρόμο, που έχεις αποφασίσει να πάρεις. Να έχουν δηλαδή, οι πράξεις σου διαφορετική κατάληξη, από αυτή που υπολόγιζες.

Τι κάνεις λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Όταν τα πράγματα δεν σου έρχονται, όπως είχες προβλέψει;

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο κόσμος είναι ένα τεράστιο σύμπλεγμα επενεργειών. Είναι σαν το φαινόμενο της πεταλούδας, όπου όταν μια πεταλούδα ανοιγοκλείνει τα φτερά της, στην άλλη άκρη του κόσμου αυτή η ενέργεια έχει αποτελέσματα.

Το βασικό λοιπόν, είναι να μην μένεις εμμονικά στις λάθος επιλογές. Το να κολλάς στο παρελθόν και να σκέφτεσαι γιατί έκανες αυτό και δεν έκανες το άλλο, είναι πραγματικά μάταιο. Γιατί το να μετανιώνεις για αυτά που δεν επέλεξες, που δεν αποφάσισες και δεν έπραξες είναι τελείως μα τελείως άκυρο.

Πρώτον, υπήρχαν σαφείς λόγοι και συνθήκες, που σε έκαναν να πράξεις όπως έπραξες. Και σίγουρα, ο καθένας πράττει με γνώμονα το καλύτερο. Δεν θα επέλεγες δηλαδή, να κάνεις κάτι, αν γνώριζες εκ των προτέρων ότι θα σε οδηγούσε σε αποτυχία.

Δεύτερον, κι αν ακόμα είχες τη δυνατότητα να γυρίσεις το χρόνο και να πράξεις διαφορετικά, δεν ξέρεις ότι όντως τώρα οι συνέπειες θα ήταν θετικές για σένα.

Γιατί κάθε δράση φέρνει και αντίδραση. Αλλά κάθε αντίδραση είναι μοναδική στο χώρο και στο χρόνο, που λαμβάνει χώρα.

Τρίτον, το να κολλάς στο παρελθόν δεν βοηθάει το παρόν και το μέλλον σου. Το να μένεις στα αν και στις σκέψεις του “τι θα γινόταν αν διάλεγα κάτι άλλο”, δεν σε βοηθάει να λύσεις το τώρα σου.

Τέταρτον, το να μένεις προσκολλημένος και να νιώθεις συνέχεια μετανιωμένος για όλα αυτά που δεν έκανες, δεν είναι ρομαντικό. Είναι μια αυταπάτη, μια υπεκφυγή και κάποιες φορές μπορεί να είναι και δειλία.

Τι σημαίνει μετανιώνω

Το να μετανιώνεις σημαίνει ότι πιστεύεις ότι έχεις κάνει λάθος και ότι θα ήσουν σε…Πηγή Skai