Το οικονομικό wellness είναι η πιο πρόσφατη self care τάση

Lifestyle


Το οικονομικό wellness είναι η νέα ευεξία που θέλει να πετύχεις.

Τα οικονομικά είναι ένα θέμα που “τσιμπάει “ακόμα και στις μέρες μας. Πολλοί αποφεύγουν να μιλάνε για τα οικονομικά τους, λες και είναι ταμπού.

Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν σιγά σιγά. Και πλέον η οικονομική ανεξαρτησία εκτός του ότι είναι αυτονόητη είναι και passe’. Τώρα το οικονομικό wellness είναι η νέα οικονομική πρακτική και φιλοσοφία.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής, οι μισές περίπου εταιρείες προσφέρουν προγράμματα οικονομικής ‘ευεξίας’. Ακόμα και τα πανεπιστήμια τους έχουν διαμορφώσει ειδικά προγράμματα οικονομικής διαχείρισης και προγραμματισμού για τους φοιτητές.

Ωστόσο, το οικονομικό αυτό wellness, συνδέεται με μια ευρύτερη ιδεολογία, που θέλει τους ανθρώπους να είναι καλά. Είναι δηλαδή, ένα κομμάτι μιας γενικότερης wellness φιλοσοφίας.

Τι είναι το οικονομικό wellness

Το οικονομικό wellness είναι μια νέα μορφή οικονομικής ευημερίας. Δεν πρόκειται απλά για μια ορθολογική χρήση των χρημάτων, προκειμένου να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και γενικά να είναι τακτοποιημένα τα οικονομικά σου.

Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Επίσης, δεν είναι πλουτισμός. Είναι ότι τα λεφτά αποκτούν μια διαφορετική χρήση. Δεν γίνονται σκοπός, αλλά μέσο. Μέσο για να κάνεις πράγματα που θέλεις.

Ουσιαστικά, εσύ βγάζεις χρήματα όχι για να γίνεις πλούσ@ ή να βγάλεις απλά τα προς το ζην. Χρησιμοποιείς τα λεφτά για να πετύχεις τους στόχους σου και να εκπληρώσεις τα όνειρά σου.

Κι αν το σκεφτείς, το οικονομικό wellness εκπροσωπεί μια γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας. Μιας νοοτροπίας, που μας πέρασαν οι γονείς μας, το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα και ο κυρίαρχος καταναλωτισμός.

Και γι’ αυτόν τον λόγο, αυτή η αλλαγή πορείας είναι εξίσου σημαντική. Γιατί δείχνει την αλλαγή οπτικής μιας ολόκληρης γενιάς. Μιας γενιάς που σκέφτεται με έναν πιο υγιή τρόπο. Που δεν συμβιβάζεται και διεκδικεί. Αλλά διεκδικεί κάτι καλύτερο. Διαφορετικό, αλλά καλύτερο.

Το νέο χρήμα

Κι αφού το θέμα είναι το wellbeing, η ευεξία και η ευημερία, το οικονομικό κομμάτι θα λάβει κι αυτό τη μερίδα του λέοντος.

Το χρήμα πλέον δεν βγαίνει για να μπει στην τράπεζα για τις “δύσκολες” μέρες. Το νέο χρήμα μπαίνει στην τράπεζα για να είσαι μεν ασφαλής, αλλά και να μπορείς να το χρησιμοποιείς για να είσαι καλά.

Να έχεις την άνεση να πας ένα ταξίδι ή να πας σε μια συναυλία. Να αγοράσεις μια συνδρομή σε ένα γυμναστήριο. Να κάνεις εκείνο το μεταπτυχιακό, που τόσο ήθελες ή να σπουδάσεις ξανά.

Να έχεις χρήμα για να ξοδεύεις κι όχι απλά για να έχεις.

Κι αυτό αλλάζει με τη σειρά του την κοσμοθεωρία σου για την εργασία. Ακόμα κι αν δουλεύεις σε μια δουλειά, που δεν σου αρέσει, το χρήμα κι όλα αυτά που αντιπροσωπεύει για σένα, την κάνουν ανεκτή και υποφερτή.

Ξαφνικά ακόμα και η δουλειά γίνεται το μέσο. Το μέσο…Πηγή Skai