Το σχέδιο για οικονομία σε ρεύμα και αέριο

Οικονομία


Ελεγχόμενες διακοπές θα ενεργοποιηθούν αμέσως με το κλείσιμο της στρόφιγγας των αγωγών από την Gazprom, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί τον Ιανουάριο του 2023 ? Ποιοι πρόκειται να εξαιρεθούν

Με ελεγχόμενες διακοπές ή ακόμη και με ένα αιφνίδιο μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση απειλείται η Ελλάδα στην περίπτωση που ο Πούτιν διακόψει από μερικές μέρες έως και τρεις μήνες την παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας ή συνολικά στην Ευρώπη.Στο εφιαλτικό αυτό σενάριο οι αρμόδιοι φορείς, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Διαχειριστές, θα έχουν ετοιμάσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις) για εξοικονόμηση ρεύματος και φυσικού αερίου, στην οποία ενδεχομένως χρειαστεί να προχωρήσουν στην περίοδο διαταραχής του εφοδιασμού.

Οι συνέπειες από μία τρίμηνη διακοπή της παροχής του ρωσικού αερίου θα είναι από μεγάλες έως και καταστροφικές, όπως επισημαίνει η ΡΑΕ, επικαιροποιώντας στο «Προληπτικό Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια Εφοδιασμού της Ελλάδας με Φυσικό Αέριο», το ακραίο σενάριο του «Σχεδίου Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στο Ηλεκτρικό Σύστημα» της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσικό αέριο: Αυτή είναι η πρόταση Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για το Φυσικό Αέριο που έδωσε η ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 1η Αυγούστου, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό στο ενδεχόμενο τρίμηνης διακοπής του ρωσικού καυσίμου από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023 να παρουσιάσει έλλειμμα αερίου ισχύος από 1,9 Τεραβατώρες έως και 4,2 Τεραβατώρες. Τα μεγέθη αυτά ισοδυναμούν στο 9,5% και το 20%, αντίστοιχα, του ρεύματος που παράγεται με φυσικό αέριο. Με δεδομένο το ότι για το 40% της ετήσιας ηλεκτροπαραγωγής (52 Τεραβατώρες) χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο, η ανάγκη της λήψης μέτρων για την περικοπή της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναπόφευκτη, όπως συμπεραίνεται από τα σχέδια που έχει ετοιμάσει η ΡΑΕ.

Με βάση το κείμενο του Ρυθμιστή στο ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού αερίου από μερικές ώρες έως και τρεις μήνες η τροφοδοσία των καταναλωτών θα αντιμετωπίσει τις πιο δυσμενείς συνέπειες. Ακόμη και με την ενεργοποίηση όλων των μέτρων, όπως η…Πηγήin.gr