Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Οικονομία


Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη – Προαναγγέλλει νέες κινήσεις

Κατά 75 μονάδες βάσης αύξησε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού η Τράπεζα της Αγγλίας, με φόντο τον πληθωρισμό στη Μ. Βρετανία στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό από το 1989.

Είναι η όγδοη συνεχόμενη αύξηση στην οποία προχωρά η τράπεζα, και παρά τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι πιθανότατα θα είναι η τελευταία, η ανακοίνωση που συνοδεύει την απόφαση αφήνει ανοικτό παράθυρο για νέες ανάλογες κινήσεις.

  • Λαγκάρντ: Έρχονται και νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Για την ώρα, πάντως, ο αυξημένος πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια στην ΒοΕ να χαλαρώσει την σφιχτή νομισματική της πολιτική. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs μείωσαν τη Δευτέρα τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 από το -1% σε -1,4%, λόγω της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής του νέου πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αναθεωρεί την στάση της σύντομα, καθώς ο συνδυασμός πολύ υψηλών επιτοκίων και αρνητικής ανάπτυξης πιθανότατα θα οδηγούσε την Μ. Βρετανία σε ύφεση.

Το σκεπτικό της απόφασης

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της  η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας, στόχος είναι η επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού 2% με τρόπο που βοηθά στη διατήρηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στη συνεδρίαση που έληξε στις 2 Νοεμβρίου 2022, το MPC ψήφισε με πλειοψηφία 7-2 υπέρ της αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3%.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ένα μέλος τάχθηκε υπέρ αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,75%, και ένα μέλος υπέρ ακόμα μικρότερης αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης.

Όπως αναφέρεται στη συνοδευτική Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Νοεμβρίου, οι ενημερωμένες προβλέψεις της MPC για τη δραστηριότητα και τον πληθωρισμό περιγράφουν μια πολύ προκλητική προοπτική για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξελίξεις

Από την προηγούμενη πρόβλεψη της MPC, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στη δημοσιονομική πολιτική. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τις λιανικές τιμές της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε σε κάποιο βαθμό μετά από περαιτέρω κρατικές παρεμβάσεις.

Το ΑΕΠ αναμένεται να…Πηγήin.gr