Τριντό: «Ιστορικό βήμα» με τη Γερμανία για παραγωγή και μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου

Οικονομία


Στόχος μας είναι οι πρώτες εξαγωγές καναδικού υδρογόνου στη Γερμανία, είπε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό κατά την υπογραφή με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτες της συμφωνίας για την παραγωγή και μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου.

Οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Γερμανίας υπέγραψαν χθες Τρίτη συμφωνία συνεργασίας για την παραγωγή και τη μεταφορά ανανεώσιμου (ή πράσινου) υδρογόνου, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς στον Καναδά.

«Ιστορικό βήμα»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο καναδός υπουργός Ενέργειας Τζόναθαν Γουίλκινσον υπέγραψαν τη συμφωνία σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Στέφενσβιλ της Νέας Γης, παρουσία του καγκελάριου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Carlos Osorio).

Δείτε ακόμα – Στη μέγγενη της Μόσχας η γερμανική οικονομία

Για «ιστορικό βήμα προς το κοινό μας μέλλον» έκανε λόγο στην ομιλία του ο Τριντό. «Ο στόχος μας είναι σαφής: Να εργαστούμε για τις πρώτες εξαγωγές καναδικού υδρογόνου στη Γερμανία μέχρι το 2025», είπε ο καναδός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Τα οφέλη είναι επίσης ξεκάθαρα: δημιουργία θέσεων εργασίας για τη μεσαία τάξη και τοπική ανάπτυξη, παρέχοντας παράλληλα καθαρή ενέργεια που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Από την πλευρά του, ο γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η συμφωνία θα αναβαθμίσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πιο «στρατηγικό επίπεδο».

Η παραγωγή υδρογόνου

Ο Ολαφ Σολτς, ο οποίος συνοδεύεται από τον αντικαγκελάριο Χάμπεκ και πολυμελή αντιπροσωπεία γερμανικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά και για έναν βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό στο μέλλον».

Η Νέα Γη στον Καναδά θεωρείται τοποθεσία που ευνοεί την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, καθώς επικρατούν συχνά θυελλώδεις άνεμοι και είναι αραιοκατοικημένη.

Το καθαρό υδρογόνο (ανανεώσιμο υδρογόνο ή πράσινο υδρογόνο) παράγεται μέσα από την ηλεκτρόλυση του νερού και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του.

Επί του παρόντος, το κόστος…Πηγήin.gr