Υδρογονάνθρακες: Γιατί χάθηκαν 10 χρόνια ερευνών για τα ελληνικά κοιτάσματα

Οικονομία


Τα εμπόδια και οι αποχωρήσεις πετρελαϊκών κολοσσών – Ο ρόλος των ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy

Η Ελλάδα είναι η χώρα των ακραίων και υπερβολικών αντιδράσεων. Κυβερνήσεις καθώς και πολίτες την ίδια στιγμή που μπορούν να αποθεώσουν μία απόφαση ή ένα πρόσωπο την αμέσως επόμενη έχουν τη μοναδική ικανότητα της μεταστροφής των θέσεων και των συναισθημάτων τους σε αποδοκιμασία ή και διωγμό.

Κάτι τέτοιο συνέβη και συμβαίνει με τη μεγάλη εθνική υπόθεση της έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η κυβέρνηση άνοιγε τον φάκελο με ένα μεγάλο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών και διαγωνισμούς παραχωρήσεων, τρανταχτά ονόματα πετρελαϊκών έκαναν την εμφάνιση τους, αλλά όλα ξαφνικά πάγωσαν λίγο πριν τον 2019.

Η πανδημία και η βουτιά των τιμών του αργού πετρελαίου, το green deal της Ε.Ε. αλλά και τα αιώνια… διοικητικά εμπόδια και αντιδράσεις ομάδων πολιτών έστειλαν το φάκελο των ερευνών των υδρογονανθράκων στα ράφια. Οι πετρελαϊκές τη διετία 2019 – 2021 επέστρεψαν στο ελληνικό δημόσιο παραχωρήσεις και κάποιες εξ αυτών αποχώρησαν.

  •  Υδρογονάνθρακες: Ο χάρτης των ερευνών – Γεώτρηση στα Ιωάννινα, νέα εξέδρα στον Πρίνο

Η ενεργειακή κρίση

Μέχρι που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έφεραν ξανά στο προσκήνιο την υπόθεση των ερευνών του φυσικού αερίου. Τον περασμένο Απρίλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από επίμονες εισηγήσεις του διοικητικού διδύμου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Άρη Στεφάτου και Ρίκαρντ Σκούφια αποφάσισε την επανεκκίνηση των ερευνητικών προγραμμάτων. Πετρελαϊκοί όμιλοι όπως η ExxonMobil, Energean και  Helleniq Energy ανέλαβαν το βάρος της εκτέλεσης των εργασιών στις παραχωρήσεις που απέμειναν ενεργές.

Η ανάγκη της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία αλλά και για διασφάλιση της επάρκειας αερίου ώθησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση του ανοίγματος εκ νέου του φακέλου των υδρογονανθράκων.

Το στοίχημα και η αποθέωση

Το εγχείρημα, που πριν από μία δεκαετία εκδιώχθηκε τώρα αποθεώνεται… Η Exxon Mobil με την Helleniq Energy, ανέλαβαν μετά την αποχώρηση της TotalEnergies τα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης, η Energean μετά την αποχώρηση της…Πηγήin.gr