Υδρογονάνθρακες: Τι μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα

Οικονομία


Οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα

Το… όνειρο ενός ενεργειακού Ελντοράντο, με φόντο τους υδρογονάνθρακες, ξαναζωντάνεψε όταν την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν οι γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη. Την έναρξή τους είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν αναχωρήσει για το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου διεξάγεται η 27η παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP27).

Μία ημέρα αργότερα, μιλώντας στο Bloomberg, επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα παρατείνει τη χρήση άνθρακα έως τρία χρόνια, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα. Αναφέρθηκε δε στις συζητήσεις που γίνονται με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αφρικής, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται «καθαρή» ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

 Γεώτρηση στα Ιωάννινα, νέα εξέδρα στον Πρίνο – Ο χάρτης των ερευνών για φυσικό αέριο

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση με μια διπλή κίνηση σχεδιάζει να τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, θεωρώντας ότι χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι η ανακοίνωση για επανεκκίνηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα έγινε κατά την έναρξη των εργασιών της COP, στην οποία γίνονται προσπάθειες να επισπευσθεί η πράσινη μετάβαση. Και μάλιστα, τη στιγμή που η ΕΕ, παρά την ενεργειακή κρίση, εμμένει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δημοσιεύοντας την περασμένη Τετάρτη έναν νέο Κανονισμό για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα

Σε κάθε περίπτωση, το σκάφος «Sanco Swift» της νορβηγικής PGS, που ναύλωσε η ExxonMobil (έχει συμπράξει με την HELLENiQ Energy, πρώην ΕΛΠΕ, για τις δύο παραχωρήσεις της Κρήτης), έχει προσεγγίσει το πρώτο σημείο που, βάσει των γεωλογικών δεδομένων, πιθανολογείται ότι υφίστανται στόχοι. Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), στο Ιόνιο και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 30 στόχοι, εκ των οποίων πολλοί έχουν δομή ανάλογη με τα γιγαντιαία κοιτάσματα Ζορ (Αίγυπτος) και…Πηγήin.gr