Υποθυρεοειδισμός: Η αύξηση βάρους και ποια τρόφιμα θα σας βοηθήσουν

Υγεία


Προκαλεί τελικά ο υποθυρεοειδισμός τόσο μεγάλη αύξηση βάρους όσο νομίζουμε; Επίσης, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να ρυθμίσουν τη λειτουργία του αδένα μας καλύτερα από τα άλλα;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό, ακριβώς μπροστά από την τραχεία.

Μία από τις κύριες λειτουργίες του είναι η παραγωγή ορμονών που συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος (της διαδικασίας που μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια). Οι ορμόνες αυτές ονομάζονται τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4).

Ως υπολειτουργία του θυροειδούς αδένα, ορίζουμε την μειωμένη ή και μη παραγωγή αυτών των ορμονών, κάτι το οποίο μπορεί να επιβραδύνει πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού είναι η κούραση, η μείωση του μέσου μεταβολικού ρυθμού (BMR), η αύξηση βάρους, η κατάθλιψη, η ευαισθησία στο κρύο, το ξηρό δέρμα, η αυξημένη τριχόπτωση και οι μυϊκοί πόνοι.

Παχαίνει ο υποθυρεοειδισμός;

Δεδομένου του ότι ο BMR ενός ατόμου με υποθυρεοειδισμό είναι μειωμένος, ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής συνδέεται γενικά με κάποια αύξηση βάρους, η οποία είναι συχνά μεγαλύτερη στα άτομα με πιο σοβαρό υποθυρεοειδισμό.

Ωστόσο, η μείωση του BMR που οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό είναι συνήθως πολύ λιγότερο δραματική από την παρατηρούμενη αύξηση βάρους. Με άλλα λόγια, η μείωση του μεταβολικού ρυθμού λόγω υποθυρεοειδισμού δεν οδηγεί σε τόσο μεγάλες μεταβολές στο βάρος όσο θα πίστευε κανείς.

Η αιτία της αύξησης του βάρους σε ένα υποθυρεοειδικό άτομο είναι πιο πολύπλοκη και δεν σχετίζεται πάντα με την υπερβολική συσσώρευση λίπους. Το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον βάρους που αποκτάται στα υποθυρεοειδικά άτομα οφείλεται στην κατακράτηση νατρίου και νερού.

Σε γενικές γραμμές, η αύξηση βάρους που μπορεί να αναμένει ένας υποθυρεοειδικός ασθενής που δεν λαμβάνει θεραπεία, κυμαίνεται από 5 έως 10 κιλά, ανάλογα με τη σοβαρότητα του υποθυρεοειδισμού. Ας σημειωθεί επίσης ότι, εάν η αύξηση του σωματικού βάρους είναι το μόνο σύμπτωμα που παρατηρείται, τότε είναι λιγότερο πιθανό η πρόσληψη κιλών να οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δυσλειτουργία του αδένα.

Πόσο βάρος μπορώ να περιμένω να χάσω μόλις αντιμετωπιστεί ο υποθυρεοειδισμός;

Η θεραπεία της μη φυσιολογικής κατάστασης του υποθυρεοειδισμού με θυρεοειδικές ορμόνες έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή του σωματικού βάρους σε αυτό που ήταν πριν από την ανάπτυξη της πάθησης. Δεδομένου ότι ο υποθυρεοειδισμός αναπτύσσεται συνήθως σε μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι αρκετά συχνό να μην διαπιστώνεται σημαντική απώλεια βάρους μετά την επιτυχή θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ένα μεγάλο μέρος της αύξησης του βάρους στον υποθυρεοειδισμό οφείλεται σε συσσώρευση νατρίου και…Πηγή Skai