Φάρμακα σοβαρών παθήσεων: Στο μισό της κατανάλωσης ο προϋπολογισμός

Υγεία


Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ζητούν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας για την υπέρβαση στη δαπάνη των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις που καθιερώθηκε πρόσφατα και δυναμιτίζει ακόμη και τις διαπραγματεύσεις των τιμών τους

Υποχρεωτικές επιστροφές από clawback και rebate που θα πλησιάσουν το 1,7 δις. ευρώ «βλέπει» η φαρμακοβιομηχανία για το 2022 εξαιτίας του διαχωρισμού που μπήκε στη φαρμακευτική δαπάνη που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα που διατίθενται στους ασθενείς μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ξεχωριστά από τα φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς από το φαρμακείο.

Ο διαχωρισμός αυτός, με απόφαση του περασμένου Ιουλίου, όρισε ότι το 62% της δαπάνης των περίπου 2 δις. που προβλέπεται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα εκτός νοσοκομειακής περίθαλψης θα αφορά τα φάρμακα που διατίθενται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων και το υπόλοιπο 38% θα αφορά φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατίθενται μέσω φαρμακείων ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, για την δεύτερη αυτή κατηγορία, τέθηκε πλαφόν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ στα 790 εκατ. ευρώ για ολόκληρη τη χρονιά, δηλαδή το μισό ποσό για το πρώτο εξάμηνο (395 εκατ. ευρώ).

Όμως ήδη μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 η δαπάνη για αυτή την κατηγορία φαρμάκων έφτασε τα 778 εκατ. ευρώ, μόλις 12 εκατ. λιγότερα από τον συνολικό προϋπολογισμό του έτους. Το ποσό αυτό, «δείχνει» μια υπέρβαση της τάξης των 383 εκατ. ευρώ, η οποία θα αποτελέσει και το clawback του πρώτου εξαμήνου για τα συγκεκριμένα φάρμακα. Αντίστοιχα πέρυσι, η δαπάνη για αυτή την κατηγορία των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις έφτασε τα 641 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Με της φαρμακευτική δαπάνη να κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς, οι φαρμακευτικές εκτιμούν ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές clawback και rebate θα φτάσουν συνολικά από όλες τις κατηγορίες φαρμάκων το 1,7 δις. ευρώ όταν πέρυσι έφτασαν το 1,3 δις. ευρώ και το 2020 το 1,2 δις. ευρώ.

Η αύξηση αυτή φαίνεται αναπόφευκτη, παρότι στους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται η μείωσή τους.

Το θέμα επισημαίνει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ζητώντας επείγουσα συνάντηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την προαναφερόμενη απόφαση που…Πηγήin.gr