Φίλιππος Πετσάλνικος: Η Βουλή τίμησε τη μνήμη του

Πολιτική


Στο Εντευκτήριο έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου

Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν σήμερα στο Εντευκτήριο της Βουλής τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, παρουσία της οικογένειάς του, πολιτικών και συνεργατών του. Είχε προηγηθεί ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντος.

Κατά την τελετή ανάρτησης της προσωπογραφίας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας σκιαγράφησε την προσωπικότητα και την πολιτική πορεία του Φίλιππου Πετσάλνικου στη διάρκεια της αδιάλειπτης τριακονταετούς παρουσίας του στη Βουλή ως βουλευτής Καστοριάς. Ιδιαίτερα στάθηκε στη θητεία του ως Προέδρου της Βουλής σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική συγκυρία, σημειώνοντας ότι «ο Φίλιππος Πετσάλνικος έμεινε νηφάλιος όταν όλοι γύρω του τα είχαν χαμένα και πίστεψε στον εαυτό του όταν όλοι γύρω του αμφισβητούσαν όλους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Μπόρεσε την πιο δύσκολη μεταπολεμικά περίοδο για το Κοινοβούλιο να σταθμίσει σωστά -ιστορικά και όχι συγκυριακά- την ισορροπία και τη διαχείριση του πιο δύσκολου τιμονιού που έλαχε μέχρι τώρα σε Πρόεδρο της Βουλής», σημείωσε ο κ. Τασούλας για την τριετία της προεδρίας του εκλιπόντος, από το 2009 έως το 2012.

Ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι στη μνήμη του Φίλιππου Πετσάλνικου θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο μια συνάντηση υψηλού επιστημονικού επιπέδου, με θέμα «Το Σύνταγμα και η εξωτερική πολιτική», στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που δημιούργησε ο εκλιπών στο Γράμμο. Ο Πρόεδρος της Βουλής «σαν ένα ελάχιστο δείγμα συναντίληψης αυτής της πρωτοβουλίας» ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε και θα αξιοποιήσουμε πλήρως αυτό το ιστορικό και φυσικό αξιοθέατο που κληροδότησε, όχι μόνο στην Καστοριά, αλλά σε όλη την Ελλάδα και στην Εθνική Αντιπροσωπεία».

Στη συνέχεια, ο πρώην Πρωθυπουργός και προσωπικός φίλος του Φίλιππου Πετσάλνικου κ. Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα, με έντονο το στοιχείο της συνεχούς δράσης στη δημόσια ζωή, καθώς πίστευε βαθιά στην ανάγκη της ενεργού, αγωνιστικής παρουσίας και στην αφοσίωση στις υψηλές αξίες και τα ιδανικά που αφορούν…Πηγήin.gr